Jsou Dušičky, vzpomeňme
na své nejbližší zemřelé

Jsou Dušičky, vzpomeňme
na své nejbližší zemřelé

2. 11. 2015

Lidé vzpomínají na své zemřelé blízké, jsou Dušičky. Na Památku zesnulých a dny kolem ní lidé více než kdy jindy navštěvují hroby, pokládají na ně květiny a věnce a zapalují u nich svíčky, které jsou symbolem života. Myslí na ty, kdo odešli, nebo se za ně modlí.

Památka zesnulých neboli Dušičky je vzpomínkou na zemřelé, kteří podle katolického pojetí nejsou ještě dokonale připraveni ke vstupu do nebe a jsou ve fázi "očišťování", které tato církev nazývá očistcem. Slavit památku všech zemřelých věřících 2. listopadu nařídil poprvé opat Odilo z benediktinského kláštera ve francouzském Cluny v roce 998. Z benediktinských klášterů se později tento zvyk rozšířil po celé církvi.

V minulosti se v některých vsích na českém i moravském venkově peklo zvláštní pečivo zvané "dušičky", jímž se obdarovávali pocestní, žebráci u kostela a chudí lidé. Na Dušičky má také kněz povoleno stejně jako při pohřbech a zádušních mších nosit černé roucho, ve kterém prochází hřbitov a kropí svěcenou vodou hroby.

V anglosaských zemích je oslava památky zesnulých spojena se svátkem Halloween.

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Dnes jsme se vypravili na hřbitůvek za mou bývalou spolupracovnicí, která bydlela v jeho blízkosti a vedle kostelíka sv. Acháce, který bývá většinou zavřený. Měli jsme štěstí, protože se u něj pracovalo a my si jej mohli prohlédnout nejen zvenčí, ale i uvnitř a fotit a fotit. Protože u nás v době Dušiček bývají velmi silné vichry, je třeba některé věnce nebo květináče zajistit proti odfouknutí. Letos však bylo krásně mírumilovně, takže jsme mohli spojit návštěvu s následným výletem kolem zlatonosné řeky a Údolím ztracených štol.
Alena Várošová
Tak to už dlouho nebylo,aby byl na Památku zesnukých prosvícen slunečními paprsky celý hřbitov a zároveň i svíčkami na hrobech.Myslím,že každý v tyto dny s úctou vzpomíná na své blízké ,ale nejsem v tyto dny i ty další. S úctou vzpomínáme na všechny, kteří už nejsou mezi námi.
Lidmila Nejedlá
Letos byl krásný dušičkový čas a pěkně se vzpomínalo a rozjímalo v prosluněné přírodě.
Elena Valeriánová
Také navštěvujeme hřbitovy, když zavítáme někam, kde jsme třeba ještě nikdy nebyli. A někdy se i vracíme. Dnes u nás celý hřbitov krásně svítil, jen na jednom hrobě nic, studený kámen a stará schránka na svíčku. Znala jsem ty lidi, co v tom hrobě leží. Jen nevím, kde se poděl ten nejmladší z nich, jestli ještě žije, netuším. Zapálili jsme tam svíčku, tak jako vloni i předloni. Žádný člověk by neměl být zcela zapomenut.
Zuzana Pivcová
Vždycky, když jsem na dovolené v jižních Čechách, projdu se i po vltavotýnském hřbitově. Je dojemné, když po těch letech, co jsem pryč, nacházím na náhrobcích jména lidí, které jsem znala, dívám se, kdy zemřeli, kolika let se dožili, podobně v Lomnici nad Pop. při setkání se spolužáky. Odtamtud jsem odešla před více než 50 lety, a přesto se mi někteří lidé při pohledu na náhrobky jasně vybavují, učitelé, cvičitelka ze Sokola, rodiče spolužáků. Hřbitov je opravdu místem odpočinku - věčného i procházkového.
Jana Šenbergerová
Hřbitovy patří mezi oblíbená místa našich procházek. Po Dušičkách je tam nejkrásněji. Ve dne září barvami květin a v noci plamínky svíček.
Hana Rypáčková
V tyto dny hřbitovy masově ožívají. Jindy tam vládne takový klid..Většinou tam jsou staré stromy a je hezké si chvíle ticha užít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Významné životní jubileum Zdeňka Svěráka (90 let) si v kvízu připomeneme prostřednictvím filmů, k nimž napsal scénař nebo ve kterých sám hrál.