Tento rok je poněkud podivný
Foto: autor

Tento rok je poněkud podivný

30. 8. 2017

S vypětím sil hledám patřičný název tohoto příspěvku, co se mi zase po dlouhé době honí hlavou.

Tento způsob léta už tu byl třikrát, to by bylo trapné, říkám si. Mám ale vnitřní chuť a nutkání zase po dost dlouhé době, koukám, něco napsat, zase nějakou kravinu, uvažuji nahlas…

Ať přemýšlím jakkoli, nic zábavného na tomto nepovedeném roce skutečně nevidím. Zase pesimismus, že by? Ne, pravda, jak to vidím a vnímám já. Začalo to jarem. Zase dlouho ne a ne přijít, ostatně jako každý rok.

To každoroční dlouhé čekání na konec zimy se stalo již tradicí, jaro ne a ne přijít a pak rovnou do léta. Člověk se těší a najednou vše uteče jako voda, vše nějak nudně, nezajímavě a bez emocí a vůbec bez zážitků, nic se prostě stále neděje a nakonec je tady konec tak krátkého léta.

A vlaštovky už zase sedají na dráty. Letos přiletěly dlouho, sleduji to. Skřivani jakbysmet, tak jsem na ně čekal do poloviny března a špaček zavrzal poprvé o den déle, čtrnáctého března, vedu si záznamy… Kosové jsou kapitola sama pro sebe, ne a ne spustit svůj jarní zpěv, úplně připitomělí šlapali po trávníku, tahajíce ze země žížaly, a ne zazpívat. Poprvé jsem slyšel kosí popěvek až čtvrtého dubna, je to normální? Pamatuji, že ve městě popěvovali již v lednu, vždy ráno, když jsem chodíval v šest hodin do kanceláře a to většinou sedíce na okapu budovy. Je to vše nějaké divné, příroda si dělá, co chce.

Počasí jako by skutečně poznamenáno globálními změnami, jak se všude píše. Týden tropická vedra a týden zima a občas blahodárný déšť. Však také máme letos po celé zahradě a na dvorku exkluzivní trávník, proti jiným létům stále zelený. Nestačíme ho sekat. Já už jsem i to sekání vzdal, už nemohu ani za tou mašinou s pojezdem chodit. Bolí mě nohy, nemohu na dech. Doktor říká selhání srdce, toť má diagnóza.

Tak jsem skončil i s Nordic Walkingem a moje skupina se postupně rozpadá a nenápadně vytrácí. Nemá kdo ji vést a řídit. Přátelé většinou vybíjejí energii s Klubem turistů. Prekérní situace…

Kaktusy letos kvetou jak o závod, nechávám je na pokoji, moc se o ně nestarám. A moje rajčata jako obvykle perfektní. Nyní zrají všechny najednou, nedá se to množství zkonzumovat. A nyní již černají, letos jsem proti plísni nestříkal, mám bio rajčata, ale brzy bude konec. Nehnojím, nestříkám, nezalévám, pouze mulčuji proti plevelům a k udržení vláhy. Ale o tom jsem již psal kdysi.

Medu se letos zadařilo, pár metráků jsme vytočili. Ještě není všechen prodaný… Léto končí, ostatně jako každý rok, nostalgická nálada se o mě pokouší. Pole jsou sklizená, začíná vonět hnůj. Hrách jsem letos prošvihl, vymlátili ho dřív, než jsem se rozhoupal. To samé s mákem, je pryč, ani jsem si nezobnul. Jak jsem míval tuto činnost rád. Vše je nějaké divné… Kdyby byl alespoň podzim slunný, to mám rád… V sobotu máme v návsi loučení s létem, tak sbohem….

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Ahoj Petře.Posledních pár let si počasí s námi zahrává.Už to nejsou čtyři roční období.Nějak se v tom přestáváme orientovat.Přírodě neporučíme.Tornáda a záplavy napadají jeden stát za druhým a pitné vody ubývá.Trávu na zahradě ani nemusíme sekat,je rezavá od sluníčka a ovoce je na zemi.Padá to suchem.Našemu kraji se déšť vyhýbá.Musíme doufat,že bude líp.I já mám srdce bolavé po infarktu,který jsem prodělala a proležela v nemocnici.Ale dnes dělají doktoři zázraky a srdíčko mi po prodělané operaci zase bije a to je hlavní.Přeji Ti samé hezké dny prožité ve zdraví.Musíme se radovat z každého nového dne a říkat si,že bude líp.
Alena Vávrová
Ahoj Petře, no že Ti to trvalo, než jsi něco zase jednou dal do placu. Jj, místy trošku depresivní, místy trošku naděje. Ale pořád jsi lepší než já, která nenapsala článek ani nepamatuju... Med je výborná věc, ani nevím, že včelaříš. I tady dole v ulici si paní včelařka "medí", že se jí také letos zadařilo a včelky byly pilné. Každý se časem opotřebí - někdo více, někdo míň a je třeba to vzít na vědomí a z něčeho v životě slevit. Poslouchat hlas svého srdce, tak i tak a ono pak zase bude trochu víc poslouchat nás. Krásné babí léto přeji nejen tobě, ale všem, také ho mám moc ráda.
Jiří Hudeček
Ahoj Petře. Neklesej na mysli a jako v té písni...zase bude líp :-)
Naděžda Špásová
Tedy, Petře, tohle zavání slušnou depkou. Taky to občas mívám, i když v lehčí formě. Většinou ve středu. Víte, že jsem si teď uvědomila, že mi ten zpěv ptáků taky chyběl? Zkuste to překonat a zase najít radost ze života. Držím vám palce. :-)
Marie Ženatová
Včera jsem šla ráno zadní cestičkou na hřbitov a viděla už zorané pole a to už bývá předzvěst klidného podzimu. Vychutnávala jsem si dobře krásu okolní krajiny a cítila jsem se v tom malebném ránu velmi dobře. Přeji i Vám všem ze srdce hezké a pohodové nadcházející zářijové dny...
Hana Práglová
Petře,ještě prý nikdy nebylo tak dobře,aby nemohlo být ještě líp. takže KLÍDEK_...zase bude....Pokud máš nadbytek medu,tak bych asi měla zájem....Domluvíme se???
Hana Rypáčková
Nějaký rok se prostě nepovede, ten můj taky nebude radostný, ale vždy se nějaký hezký den v něm najde. Život není peříčko. Přeji poslušné srdíčko a taky ho pozorně poslouchat...
Jana Šenbergerová
Náš rok pěkně plynul, než nás dostihla doslova jobovka. Ještě bude "veselo". Vašemu srdci přeji, ať se zvetí a drží, ať je zase líp a podzim vám udělá radost. U nás už začal, naštěstí jen babíletně.
Helenka Vambleki
Každý rok je nějaký a někdy si všímáme stejného, jindy se soustředíme na něco jiného. Příkladem, když jsem byla těhotná, najednou byly všude kolem mne těhulky :-) Když si dcera pořídila pejska, najednou jsem na každém kroku potkávala pejskaře atd. Takže berme každý rok "navíc" jako dar a nekoukejme mu na zuby, snažme si ho pořádně užít :-)
Mirek Hahn
Také doufám v pěkný podzim, mám to období nejraději... Dovolenkáři už většinou opustili volnou krajinu, dalo by se ještě užít přírody a klidu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Olympiáda! Jednou za čtyři roky! U toho musíme být! Nejen tipovačka, ale i vědomostní kvíz se tentokrát točí kolem olympiády! Tak pojďme na to!