Tak nevím, přežiji?
Foto: autor

Tak nevím, přežiji?

21. 9. 2017

Jsem teď ve stavu, kdy jsem si celkem pochutnal na výborné čokoládě, ale nevím, co bude dál. Chuť měla správnou, hořce kakaovou s příchutí hořkých mandlí. Když toto bude můj poslední článek, budete vědět, na co jsem zašel. Než to se mnou praští, musím napsat, jak jsem k té čokoládě přišel. 

Ale musím začít úplně od začátku a zdůvodnit, proč se tak stalo. Mám pozemeček, asi sto metrů čtverečních s bramborama. Když jsem sklidil zhruba polovinu, zjistil jsem, že mi dochází zelené bedýnky na uložení a tak deset jich potřebuji ještě někde vyhrabat. I jal jsem se probírat odloženejma věcma a narazil jsem na ukrytou přepravku s pokladem. Moje bývalá a poslední přítelkyně, která mne před sedmi lety kvapem opustila a unesla do svého panelákového minibytu i moje tři polodivoké kočky, byla trochu zvláštní typ. Když nám té v době uhynul krásný velký a velmi inteligentní vlčák, prohlásila, že psa milovala a mne měla jen ráda. 

A co jsem nalezl? Mimo asi padesáti propisek, ač nekuřačka, založila i dvacet zapalovačů, dva balíky po sto kusech svíčiček v kelímcích a mnoho dalších „užitečných“ věcí. Vedle dalších jiných „úchylek“ často kupovala a balila dárky svým přátelům a vždy je někam schovala (ty dárky). Jenom že díky tomu „němci“ vždycky je zapomněla darovat, možná proto, že už nevěděla, že a kde je vlastně má. Tak jsem na takovouto bedýnku dnes narazil. Trochu mne bral vztek, protože polovina, -no celkem celej škopek - bylo parfémů a různých sarapatiček od Amwaye. Tak za pár stovek možná i tisíc. Fotky jsou po částečném přebrání, cca polovina. Odnesl jsem to sousedce, ať to přebere. Popíše, co se dá použít, vhodné a použitelné si nechá, třeba laky na nehty, nemíním je používat, a ostatní půjde na vyhazov. Pro dokreslení situace musím dodat, že vše bylo nakoupeno kolem roku 2007, tudíž starší deseti roků, takže jaksi dávno už prošlé a nevhodné k použití. Mezi těmi poklady byly i ty čokoládové bonbóny. Obal originál a luxusní, neporušený, uvnitř krabičky byl obsah ještě zataven v aluminiové-hliníkové folii, také neporušená. Opatrně jsem to otevřel a místo broučků mne ovanula vůně kakaa. Tmavé, čokoládové lanýžové bonbóny měli jen lehký našedlý potah vysráženého tuku a jinak OK. Na obalu trvanlivost do 31.8.2006, výrobce Francie a obsah kakaa 35%, tenkrát za 59.- Kč. Tak co s nimi? Kachny ani slepice to nežerou, sousedovic psovi jsem neměl odvahu to dát, mohlo by mu po tom být špatně, a tak zbylo buď to vyhodit nebo ochutnat. Nějak jsem to rozhodnutí odložil a až večer u kafe jsem si na ně vzpomněl. I dostal jsem odvahu a ochutnal. No, svět to neviděl, pes to nežral. Když zapomenu na původ, takové dobré, voňavé a KAKAOVÉ bonbony se dělaly snad jen za Rakousko-Uherska. No paráda. Jen ta příchuť hořkých mandlí mne trochu zarazila. Že by cyankáli? Nebo záhadná chemická reakce? A v originál obalu? A jako dárek? A pro koho? Tak jsem snědl dva a čekal jsem. kdy to se mnou švihne. Během zpráv jsem jaksi mimoděk snědl další a pořád nic. Napadlo mne, že by to chtělo mít po ruce nějaký protijed, ale Okena mně nechutná a nic jiného od alkoholu doma nemám. Pro případnou pitvu a určení příčiny smrti mám vedle klávesnice položený originál obal a zbytek bonbonů.

Půlnoc zrovna odbila, lampa ještě svítila a já pořád žiju, tak snad to vydrží. Buďto se brzy  ozvu nebo bude zítra v Černé kronice Blesku zpráva o úmrtí nenažraného důchodce. Ráno se uvidí, zatím ahoj.

A tady je reakce kamarádky, taky tady z íčka, které jsem článek poslal jen jako hrubopis a jako životní příhodu, ale bez úmyslu jej zveřejnit. Cituji její slova: „Okamžitě se mi hlas !! Jestli to neuděláš, volám záchranku, hasiče, pohřebák a policajty !!!“

PS: Chtěl bych tímto poděkovat francouzskému výrobci této cukrovinky - firmě Jacqount z Beauregard, že po letech a bez újmy mně bonbony velmi chutnaly, a taky tomu, že jsem díky kvalitě a trvanlivosti výrobku přežil.

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Pobavil jste mne, děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Konzumovat potraviny po době jejich trvanlivosti není tak ani odvaha, ale spíše hazard se zdravím a k tomu pocit, "je to škoda vyhodit" tak to raději pozřu. A pak jen čekání jak to dopadne. Osobně bych takové bonbony vyhodila do kontejneru, ale to je můj subjektivní názor. Já si u všech potravin hlídám záruční dobu jejich upotřebitelnosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Olympiáda! Jednou za čtyři roky! U toho musíme být! Nejen tipovačka, ale i vědomostní kvíz se tentokrát točí kolem olympiády! Tak pojďme na to!