Jak jsem prožil Silvestra
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem prožil Silvestra

3. 1. 2021

Podobně jako v letech minulých jsem v programu našich televizních stanic nenašel pořad, na který bych se chtěl dívat. Nechal jsem tedy manželku s přepínačem v ruce v obýváku a přesunul se s lahví vychlazeného Tramínu červeného z Valtic do mé malé pracovny k počítači s jasným cílem - nechat se " oblažit " tou nejkrásnější hudbou, kterou světu darovali nejlepší skladatelé operních árií. Začal jsem s oblíbenou" Carmen habanera" s Annou Netrebko, přidal k ní" Toreadora "s P. Domingem a hned poté padla moje volba na"Triumfální pochod" z Aidy. Při poslechu árie" Sboru židů" z Nabucca se neubráním dojetí a tak do vyhledavače Youtube zadávám to nejlepší z legendárního koncertu" Tří tenorů" v Římě. Po " božské árii Nessun dorma" si jako správný vlastenec připomínám nádhernou píseň " My cizinou jsme bloudili " , kdy jsme někdy na konci 70-tých let obdivovali ve Smetanově divadle pěvecká " esa", jako byli Eduard Haken a Beno Blachut. Z jejich výkonů v opeře " Jakobíni " by měl velkou radost i skladatel A. Dvořák !" Rusalku" si nechám přehrát v podání skvělé afroamerické zpěvačky z Metropolitní opery v New Yorkua, na řadě je " Malá noční hudba" od Mozarta. Končím svůj hudební večer s " Ódou na radost " od geniálního Beethovena a přemýšlím nad skutečností, proč už přes sto let není dáno skladatelům operní hudby alespoň se přiblížit k autorům všech těch nádherných děl, které si můžeme nejen přehrát, ale i zvolit si ty nejoblíbenější sólisty.

Jistě  mnohým z Vás chybí podobně jako mně ta zvláštní atmosféra v divadle opery. Ten červený samet na sedadlech, třpyt pozlacených lustrů, vůně krásně oblečených žen a spřízněnost " duší ", které milují vážnou hudbu. Je mně velmi líto všech zpěváků, sboristů, dirigentů a ostatního personálu naší umělecké scény, že stále nemohou vykonávat svá milovaná povolání, a přeji jim i nám všem ostatním, aby se situace co nejdříve obrátila v dobré !!!

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Já nemůžu souhlasit. Celý večer jsme se dívali na ČT1. Líbily se nám zázraky přírody, zasmáli jsem se s hosty Karla Šípa, zazpívali jsme si dokonce lidovky. Na nový rok vždy sledujeme přenos z Vídně a vzpomínáme na živý koncert Vídeňských filharmoniků v Schonbrunnu. Oba dva dny jsem byli slavnostně oblečeni, nechybělo moravské vínečko a bylo nám moc dobře.
Helena Přibilová
Poslední den v roce jsme si s manželem prošli naučnou stezku Vítězslava Nováka v Kamenici nad Lipou a večer jsme si poslechli nádhernou symfonickou báseň tohoto skladatele "V Tatrách".
Zuzana Pivcová
My jsme se se sestrou také nedívaly na TV. Ale na Nový rok jsem si neodpustila Vídeňské filharmoniky, i když při závěrečném Radeckého pochodu to bez tleskajícího publika přece jen nebylo ono.
Soňa Prachfeldová
Ještě , že si člověk umí poradit a nespoléhat jen na tv. Mě , když bylo opravdu nejhůře, posadila jsem se do křesla a pouštěla si z CD vážnou hudbu. Dokázala mě velmi uklidnit. Ale už se také těším na pěknou hudbu v koncertní síni.
Martina Růžičková
Připravil jste si pro silvestrovský večer vskutku krásný program.
Václav Soukup
Díky za příspěvky, ještě bych dodal, že takový večer odvede člověka od nepříjemné reality, pohladí na duši a v neposlední řadě posílí do dalších nelehkých dnů.
Hana Rypáčková
Rozhodně mně chybí atmosféra koncertního sálu. I to ladění, šoupání nohama a posmrkávání, v pauzách...Až se zase posadím, rozhlédnu se a budu šťastná za šum z přítomnosti druhých.
Věra Ježková
V poslední době jsem si vybírala v televizi hlavně hudbu. Tedy i Nabucca a Beethovena. Krásně mi zazpíval A. Bocelli.
Hana Šimková
Na televizi se opravdu spolehnout nedá. Udělal jste velmi dobře.
Růžena Kuželková
Nejsem "cimprlich",ale máte pravdu,že na TV se nedalo koukat - já to vyřešela následovně. Dostala jsem knihu od vnuka,tak jsem se začetla a ve dvě ráno jsem skončila,je to poutavá knížka od Radky Třeštíkové -Osm. Tak to byl můj Silvestr,přeji "íčkařům"vše nej do roku 2021.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Olympiáda! Jednou za čtyři roky! U toho musíme být! Nejen tipovačka, ale i vědomostní kvíz se tentokrát točí kolem olympiády! Tak pojďme na to!