Co s námi bude po naší smrti?
Ilustrační foto: Pixabay

Co s námi bude po naší smrti?

19. 3. 2021

Tak jak postupně stárnu, docela závidím všem věřícím lidem. Oni v sobě chovají víru v posmrtný život, kdežto já jako ateista vím, že z mého těla zůstane cca 2 kg popela, z něhož nebude žádný prospěch.

Svého času jsem se potkával s člověkem, který vyznával budhistickou víru a věřil v reinkarnaci. Podle něho se dělí lidi dle počtu prodělaných minulých životů do 3 základních skupin:

1. skupinu tvoří "nováčkové", kteří žijí svůj první život. Jsou to lidé, kteří tzv. ještě neumí pořádně žít. Děsí se všeho nového, bojí se o sebe a svoji rodinu, vrhají se "po hlavě" do každé práce. Jsou důvěřiví a vstřícní k cizím lidem a často za to zaplatí krutou daň. V lásce jsou vášniví a věrní.

2. skupina si už prožila "své" a je to na jejich chování dobře vidět. Jsou sebevědomí, "mazaní" a často i líní, mají rádi zábavu všeho druhu, hodně cestují a sportují. Dokáží perfektně zařídit, aby za ně přidělenou práci udělal někdo jiný, ale její výsledky si drze přisvojí. Mají velmi pozitivní vztah k opačnému pohlaví, s nevěrou si nedělají příliš velké starosti, rádi se napijí, ale vždy "s mírou" !

3. skupinu tvoří především "podivíni", kteří žijou často single "ve své bublině", do které neradi někoho pouští. Jsou to převážně vzdělaní lidé, kteří nesnášejí formální autority, a proto hledají i podřadnou práci, kde mají klid od ostatních lidí. Hodně pijí, zábava, sex a sport je nezajímá. I když jsou přesvědčení, že mají k "nirváně" blízko, "motají" se stále v jednom kruhu.

Nevím, co je na tom jeho vyprávění pravdy, ale je zřejmé, že takoví lidé mezi námi opravdu žijí. Když si to dokážeme přiznat, najdeme se tam též, byť nikoliv zcela exaktně.

Já, po zvážení všech pro a proti raději zůstanu u "svého popela", protože jako křesťan bych se do ráje nedostal a v případě reinkarnace mně nikdo nezaručí, že se narodím do bohaté rodiny bankéře v Ženevě. Představa, že bych se převtělil do novorozence v Africe nebo v Afghanistánu je více než děsivá.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Právě takové články by pro mě byly dost velkým důvodem k vytvoření chatu O životě. Ne o tom, jaké je počasí, co budu vařit, nebo kam sy vydám na výlet. Život je totiž mnohem víc, než jen to, co zažíváme v hmotném těle tady a teď. Za ta léta, co VÍM, už dobře vím, že málokdo přenese přes srdce, když se doví, že někdo VÍ, když on ne. Nevědí ti, kteří se nezajímají a jen kloužou po hmotném povrchu věcí. Kdo se zajímá a sleduje vývoj poznatků ve fyzice a zároveň se zajímá o duchovní vývoj lidstva i ten svůj, nemůže nevědět, leda by byl ještě v těle zvířecím. Zvíře vede instinkt, člověka intuice. Intuice, to je napojení na Zdroj veškerého bytí. Tomuto zdroji odedávna dávají lidé různá jména a podsouvají mu různé schopnosti a vlastnosti. Je to to, "co nás přesahuje", jak to často vnímáme. Já si dovolím tvrdit, že nás to obsahuje a tvoří i skrze nás. A k té představě, že by se někdo mohl narodit znovu v Africe, si dovolím dodat, že by klidně mohl, pokud by se dopouštěl rasistických činů proti tamějšímu obyvatelstvu, ať už žije kdekoliv ve světě. A proč? Aby na vlastní kůži poznal, jaké to je. Čím víc toho zažijeme na vlastní kůži, tím více chápeme, tedy duchovně rosteme. Omlouvám se autorovi článku, že jsem se tak rozjela, ale poslal vodu na můj mlýn. Díky.
Jana Šenbergerová
Právě takové články by pro mě byly dost velkým důvodem k vytvoření chatu O životě. Ne o tom, jaké je počasí, co budu vařit, nebo kam sy vydám na výlet. Život je totiž mnohem víc, než jen to, co zažíváme v hmotném těle tady a teď. Za ta léta, co VÍM, už dobře vím, že málokdo přenese přes srdce, když se doví, že někdo VÍ, když on ne. Nevědí ti, kteří se nezajímají a jen kloužou po hmotném povrchu věcí. Kdo se zajímá a sleduje vývoj poznatků ve fyzice a zároveň se zajímá o duchovní vývoj lidstva i ten svůj, nemůže nevědět, leda by byl ještě v těle zvířecím. Zvíře vede instinkt, člověka intuice. Intuice, to je napojení na Zdroj veškerého bytí. Tomuto zdroji odedávna dávají lidé různá jména a podsouvají mu různé schopnosti a vlastnosti. Je to to, "co nás přesahuje", jak to často vnímáme. Já si dovolím tvrdit, že nás to obsahuje a tvoří i skrze nás. A k té představě, že by se někdo mohl narodit znovu v Africe, si dovolím dodat, že by klidně mohl, pokud by se dopouštěl rasistických činů proti tamějšímu obyvatelstvu, ať už žije kdekoliv ve světě. A proč? Aby na vlastní kůži poznal, jaké to je. Čím víc toho zažijeme na vlastní kůži, tím více chápeme, tedy duchovně rosteme. Omlouvám se autorovi článku, že jsem se tak rozjela, ale poslal vodu na můj mlýn. Díky.
Hana Šimková
Paní Caklová, Vy jste snad viděla jak je tam krásně ? A kde vlastně ?
Eva Mužíková
Mně je také jedno, kde a jak po odchodu z onoho světa skončím, nepřemýšlím o tom. Jen bych si přála, aby ten odchod který čeká nás všechny byl pokud možno bezbolestný a rychlý. Fyzické bolesti, která případně umírání provází PODLE MNE nikoho žádná víra nezbaví. .... Kdyby na tom posmrtném životě bylo přece jen hodně, ale opravdu hodně pravdy, chtěla bych se prohánět po zelených loukách se svým pejskem Bertíkem :)))
Jitka Caklová
Oprava: ..., jak je tam nahoře krásně... Peklo neexistuje!!!
Jitka Caklová
Před dvěma lety, to jsem ještě z daleka nevěděla, co vím dnes, jsem ve svém článku https://www.i60.cz/clanek/detail/22215/moje-energie-me-perpetuum-mobile napsala: "Dušička pohybující se vesmírem, zavěšená na jakési pomyslné pavučince nad zemí, hledala dva milující-se lidi, u kterých by se jí po opětovném příchodu na svět líbilo. A tak se stalo, že se jednoho dne, dnes už moje, čistá dušička narodila těm nejúžasnějším rodičům." Ať už jsem v životě zažila cokoliv, tak dnes vím, že to, co mi do života přicházelo, tak vždy přicházelo v pravou chvíli, tak jak mělo. Nic není náhoda, ani není věřící, jako věřící, ani ateista jako ateista, na tom vůbec nesejde. Hůř jsou na tom ti, kteří věří a vidí spravedlnost v ukřižování Krista, že pokud nebudou poslušní, dostanou se do pekla. A tak se bojí smrti. Kdyby jste věděli, jak je tam krásně ........♥♥♥
Hana Šimková
Pokud po smrti budu existovat v jiném světě a budu čekat do koho se převtělím, no do vola bych opravdu nechtěla, ale bohužel si asi nebudu moci vybrat. Pocity, pokud budou ,jsou nepřenosné, už je nebudu nikomu moci sdělit, ani ho varovat. A tak si musíme držet palce, aby z nás opravdu nebyl vůl.
Věra Ježková
Včera jsem náhodou narazila na článek, který uváděl tři charakteristiky člověka, který má za sebou několik životů. Byly to: časté de ja vu, velká empatie, neodůvodněné strachy. Myslím, že je to ale v podstatě jedno a nemá smysl se tím zabývat. Jednou to poznáme všichni. A pokud se někdy znovu objevíme na tomto světě, na svůj minulý život zapomeneme.
Marie Doušová
Moc zajímavý článek,který v člověku vyvolává myšlenky na smrt. Nevím co bude po smrti a ani mě to moc nezajímá,ale vím , že něčemu se v životě věřit musí. Sama občas v nejhorších chvílích prosím Boha o potřebnou pomoc pro své blízké, když jsou nemocní a já jim nemohu pomoci. Je to zvláštní pocit se obracet na Boha , když nejsem zrovna moc věřící,ale člověk nikdy neví. Něco je ,ale co, to neumím popsat. Věřím v lásku ,obětavost ,spravedlnost a víru v lidi , kteří žijí život dle desatera a snaží se nikomu neubližovat. Snad je nás stále ještě převaha.
Jana Hošková
Kdoví, jak to je...já za těmi všemi vírami vidím lidskou touhu po nesmrtelnosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Olympiáda! Jednou za čtyři roky! U toho musíme být! Nejen tipovačka, ale i vědomostní kvíz se tentokrát točí kolem olympiády! Tak pojďme na to!