Co s námi bude po naší smrti?
Ilustrační foto: Pixabay

Co s námi bude po naší smrti?

19. 3. 2021

Tak jak postupně stárnu, docela závidím všem věřícím lidem. Oni v sobě chovají víru v posmrtný život, kdežto já jako ateista vím, že z mého těla zůstane cca 2 kg popela, z něhož nebude žádný prospěch.

Svého času jsem se potkával s člověkem, který vyznával budhistickou víru a věřil v reinkarnaci. Podle něho se dělí lidi dle počtu prodělaných minulých životů do 3 základních skupin:

1. skupinu tvoří "nováčkové", kteří žijí svůj první život. Jsou to lidé, kteří tzv. ještě neumí pořádně žít. Děsí se všeho nového, bojí se o sebe a svoji rodinu, vrhají se "po hlavě" do každé práce. Jsou důvěřiví a vstřícní k cizím lidem a často za to zaplatí krutou daň. V lásce jsou vášniví a věrní.

2. skupina si už prožila "své" a je to na jejich chování dobře vidět. Jsou sebevědomí, "mazaní" a často i líní, mají rádi zábavu všeho druhu, hodně cestují a sportují. Dokáží perfektně zařídit, aby za ně přidělenou práci udělal někdo jiný, ale její výsledky si drze přisvojí. Mají velmi pozitivní vztah k opačnému pohlaví, s nevěrou si nedělají příliš velké starosti, rádi se napijí, ale vždy "s mírou" !

3. skupinu tvoří především "podivíni", kteří žijou často single "ve své bublině", do které neradi někoho pouští. Jsou to převážně vzdělaní lidé, kteří nesnášejí formální autority, a proto hledají i podřadnou práci, kde mají klid od ostatních lidí. Hodně pijí, zábava, sex a sport je nezajímá. I když jsou přesvědčení, že mají k "nirváně" blízko, "motají" se stále v jednom kruhu.

Nevím, co je na tom jeho vyprávění pravdy, ale je zřejmé, že takoví lidé mezi námi opravdu žijí. Když si to dokážeme přiznat, najdeme se tam též, byť nikoliv zcela exaktně.

Já, po zvážení všech pro a proti raději zůstanu u "svého popela", protože jako křesťan bych se do ráje nedostal a v případě reinkarnace mně nikdo nezaručí, že se narodím do bohaté rodiny bankéře v Ženevě. Představa, že bych se převtělil do novorozence v Africe nebo v Afghanistánu je více než děsivá.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Článek se mně moc líbí a mezi nebem a zemí je spousta tajemna. A jsem věřící, proč to nepřiznat. Věřím, že má duše se někam zařadí. Moc ráda bych byla zařazená v nebi. S čerty být nechci.....
Jana Šenbergerová
Pane Soukupe, tu Afriku jste zmínil vy, proto jsem uvedla jednu z možností, proč by se tam mohl někdo narodit. V žádném případě jsem neměla v úmyslu spojit s rasizmem vás. A kdo z nás ví, jestli se nám v podobě imigrantů nevracejí křivdy, kterých se kdysi dopustili bílí na obyvatelích jiných zemí? Nesouhlasím s žádným rasizmem. Věci nejsou vždy tak jednoznačné, jak bychom je rádi viděli. Rozhodně nechci rozdmýchávat zbytečně vášně tam, kde je to kontraproduktivní. Jitko, bylo by to pro ty, kteří se o podobná témata zajímají z jiných důvodů, než je negování všeho, čemu nerozumím. Mám na mysli podobné zážitky a zkušenosti. Samozřejmě se tu bez takového chatu obejdu. Je dost jiných míst, kde je možné předávat si zkušenosti. Otázkou zůstává, kdy jindy by si měl člověk udělat jasno v otázkách života a smrti, když už stojí před branami. :-)
Jitka Caklová
Jano, a Ty bys chtěla na toto nastolené téma chat? Copak jako nápad by to bylo prima, ale jak tak čtu, byl by z toho další Ring :-)
Václav Soukup
Že se v diskusi k mé úvaze objeví slovo rasismus jsem vážně nečekal ! Nechtěl bych se totiž narodit nikde, kde je velké horko nebo zuří války. Včera večer ve Skotsku obvinili našeho hráče z rasismu jen proto, aby odvedli pozornost od své brutální hry, při které byl vážně zraněn náš brankář ! Paní Jana už asi neví, jak se chovali migranti v Evropě a jejich rasismus vůči jejím obyvatelům jí nevadil ?
Jitka Caklová
K 16:31 ještě dodám, že "tam" moje Duše zažila tak krásný příběh, který nikdy nezapomene.
Soňa Prachfeldová
To je opravdu článek k zamyšlení. Věřím, že duše v nás je nesmrtelná. A co bude pak, je velké tajemství , které nikdo nerozluštil a určitě nerozluští. Je tolik tajemna okolo, že ani netušíme. Myslím, že nemusíme mít obavy , co bude pak ... poznáme to. Četla jsem krásnou knížku mystickou , kde se mimo jiné píše. Že jak žil člověk zde na zemi, tak bude podobně žít i na onom světě. Nevím, po jakém mostě přejdeme my, ale vypráví se, že naši věrní pejskové přejdou Duhový most a tam si hrají a jednou se nás dočkají. Něco je určitě za branou věčnosti . A zatím žiji moc ráda a jsem za svůj život tady a teď vděčná a šťastná.
Jitka Caklová
Přidám jednu vlastní zkušenost: Když se mi zdávalo, že jsem někomu/komukoliv vyprávěla, že mě něco bolí, tak jsem to vyprávěla tak dlouho, dokud mě bolest ze snu nevzbudila a trpěla jsem. Odchod na Druhý břeh je naprosto opačně. Odcházíte v neskutečné bolesti a vyčerpanosti a najednou, jako kdyby vám dali narkózu. Bolest okamžitě končí a máte pocit, že jste v ráji. Nikoho "tam" neznáte, nikoho nepoznáváte a mohu vás ujistit, že se "tam" nepoznáte ani se svými nejbližšími, kteří "tam" odešli před vámi. To jsou jen Boha pusté představy.
Jitka Caklová
Po odchodu "z onoho světa skončíte" opět na tomto Světě a nebude vám jedno, že to bude v opačné pozici, než ve které žijete nyní v tomto životě. Což už zmínila Jana ve svém příspěvku.
Jitka Caklová
Jano Š. DÍKY! Věřím, že po přečtení Tvého příspěvku nejen paní Šimková alespoň zdánlivě pochopí můj příspěvek. V univerzu to není o našich představách z pozemského života. Kdyby lidé alespoň tušili, že Duše nezapomíná, tak preventivně by se v současném životě chovali tak, aby v tom příštím nemuseli "dluhy splácet".
Hana Šimková
Jani, ty jsi to autorovi článku nandala a pro jistotu hned dvakrát, ale já s tebou také souhlasím. Určitě je to tak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 6. týden

Olympiáda! Jednou za čtyři roky! U toho musíme být! Nejen tipovačka, ale i vědomostní kvíz se tentokrát točí kolem olympiády! Tak pojďme na to!