Od srdíčka k Valentinově lopatce
Ilustrační fotografie: Pixabay

Od srdíčka k Valentinově lopatce

13. 2. 2026

Už je tady zas. Zavlečený komerční svátek, který nezadaným připomene, že jsou single, což je jen vznešenějši výraz pro plonkovou samotu. Ale nadšenci se radují a jihnou mezi záplavou rudých růží a srdíček. 

No jo, den svatého Valentýna. Nejste jeho příznivci? Taky jsem z něj nebyla nikdy odvázaná, i když jsem "přes ty svatý". Možná právě proto. Co ale dělat, když už svátek poměrně hluboko zakořenil...

Přitom svatý Valentin nebyl odborník na zamilované. Přišel k nim jen tak okrajově, když coby biskup v Terni oddával křesťanské snoubence. Bez povolení. Čímž na sebe věrozvěstsky upozornil římskou antikřesťanskou nadvládu. Takže ho na příkaz císaře Claudia Gothika nejdřív uvěznili a pak 14. února roku 269 sťali. Tak se stal mučedníkem. A jeho hlavní atribut? Meč! Žadné srdíčko! Přesto je ale možno světce občas zahlédnout s cukrující dvojicí. Umělecky ztvárněného, samozřejmě...

Bay

Sv. Valentin z Terni uzdravuje postižené dítě. Kresba Louise Feldmanna (1856-1928), fotokopie z knihy Rok se svatými,  Karmelitánské nakladatelství 

Daleko větší zásluhy měl totiž Valentin jako léčitel. Proto byl odedávna vzýván při padoucnici a pakostnici. Uzdravil nejedno ochrnuté nebo jinak postižené dítě. Proto ho s nimi malíři a sochaři často zpodobňovali.

Jedna z legend vypráví, jak chtěl biskupa Valentina doběhnout soudce Asterius, posedlý nenávistí ke křesťanům. Přivedl k němu do římského vězení svou slepou dceru. Poté provokativně prohlásil, že pokud děvčátko prohlédne, celá jeho rodina uvěří, že křesťanský Bůh je ten pravý. A tak Valentin přiložil svou dlaň na dívčiny nevidomé oči a slepota zmizela. Soudce poprvé v životě spatřil zázrak. A tak to s ním zamávalo, že se nechal s celou rodinou opravdu pokřtít. Na takový obrat ale nebylo pohanské okolí připraveno. Obzvlášť poté, když se křesťané odvážili vynořit ze své ilegality a událost náležitě potěšeně komentovat. Neměli to dělat. Pohanů byla pořád většina. A ta se vypořádala nejdřív s nimi a pak zaútočila na soudcův dům a přilehlé vězení. Zfanatizovaný dav pak vyvlekl Valentina na ulici, kde se to celé zvrhlo v lynč. Polomrtvého Valentina poté dovlekli na Via Flaminia, kde ho nechali stít.

A po tomhle všem se ve světě blbne se srdíčkama...U nás taky. A přitom tu máme takový skvost! Lopatku sv. Valentina. Vděčíme za ni sběratelské vášni Karla IV., který byl v tomto směru naprostý přeborník. Vzácný ostatek byl stovky let založený a zapomenutý na Vyšehradě. Objevii ho v roce 2002.  

S ohledem na fakt, že každý rok 14. února bývá světcova lopatka vystavena v Bazilice sv. Petra a Pavla a zamilovaní už k ní konají poutě, měli bychom se vážně zamyslet. Neuděláme konečně něco s tím zprofanovaným srdíčkem?

láska svátek zvyky
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Pěkný článek, ale mně sv. Valentin nic neříká.
Marie Faldynová
Mne pobavila teorie, že oslavu Valentýna vynalezli v Americe, aby doprodali vánoční dárky. Pak jsem se dočetla, že Valentýna slavili v Anglii před několika staletími spíš jako Den matek. K tomu jsem se dověděla, že v Příboře nebo tam někde mají kostel svatého Valentýna a slavili tam Valentýnské poutě dokonce se speciálními perníčky. Snad to po revoluci i obnovili. Já oslavím cokoliv u čeho se mlsá, takže si na Valentýna půjdu koupit něco do cukrárny a budu oslavovat, že mne má Pán Bůh rád.
Šárka Bayerová
Přesně tak, Danielo. Naprosto výstižné. Ta komerce mi u všeho vadí nejvíc. I u svatýho Dyndy :-) Co se týče "Valentýna", tak ho tu do devadesátek nikdo neznal, ani jako svatýho. Všichni jeli jen na tradiční 1.máj. Samozřejmě ten láskyplný s libáním pod kvetoucími stromy. Naštěstí i ten jakž takž přežil... :-) Nakonec je vlastně fajn, že máme dva láskyplné svátky. Alr protože se kvetoucí stromy blbě prodávaj, Valentýn je výdělečnější! :-)))
Daniela Lender Chaloupková
Šárko, pravdu díš :-)) Svátek sv. Valentýna jako takový mi nikdy nevadil. Koneckonců, oslavovat vzájemnou přitažlivost, lásku, dobrotu ... atd. můžeme kdykoliv. A je jedno, zda na Valentýna, 1. máje nebo sv. Dyndy. Co mi vadí, je komerce .. a ta je stejně trapná, ať už se vnucuje s Velikonocemi od února nebo s Vánocemi od října. Perfektní článek, moc děkuju :-))
Šárka Bayerová
Moc děkuji všem za přečtení a přívětivé komentáře, ať už máte SVÁTEK sv. Valentina rádi/y nebo ne. :-) O to jsou právě komentáře bohatší. Ad 19:54 - také moc děkuji. :-) Za připomenutí a názornou ukázku, jak je vyšroubovaná demagogie většinou úplně mimo mísu... :-)
Olga Škopánová
Jistě svatí měli těžký život, protože ze snadného života se nikdo svatým nestane. A pokud bereme svátek Valentina jako připomenutí těm co jsou single tak stejně bychom mohli tvrdit, že Vánoce bezdětným připomínají, že by s tím měli něco dělat.
Alena Velková
Tak od Vánoc do Velikonoc je dlouhá doba, takže jsou obchodníci rádi, že mají Valentýna :-)
Zdeněk Pokorný
Super úvod a super pokračování. Valentýnské lopatky mě inspirovaly. Více v zítřejší soutěži Foto dne a v sekci Videa. :-)
Marie Měchurová
Śárko, zase jsi nezklamala. Mě je svátek sv. Valentýna šuma fuk...
Ingrid Hřebíčková
Šárko, já mám ráda pranostiku: " sv. Valetýnek, jara tatínek". Bude brzy jaro, a proto mám tohoto svatého ráda. Děkuji za zajímavý článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Přes silnice, řeky, údolí. Kamenné, dřevěné, betonové. Známé i méně známé. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne jsou "Mosty"