Hospody, hospůdky, kavárny, cukrárny...
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Hospody, hospůdky, kavárny, cukrárny...

14. 2. 2026

Máme tady u nás na "íčku" hodně dobrých fotografů a fotografek. Někteří jsou mistři v zachycení různých živočichů z naší přírody, dokáží ulovit širokou plejádu ptáků, srnek, veverek a jiných tvorů.

Přede mnou tito všichni prchají a ulétají. Jediné tvory z živočišné říše, které dokážu zvěčnit, jsou naši líní kocouři.

Já patřím k těm, kteří rádi fotografují lidské tvory. A kde se tito jedinci nejraději vyskytují? A kde se rádi shromažďují? Jsou to přece hospody, kavárny, cukrárny a jejich předzahrádky.

Většinou fotím tajně, někdy se zeptám, a někdy dokonce navážu i kontakt. Zatím se mi nestalo, že by se na mě někdo rozzlobil. Taky mě zajímá i architektura a design těchto podniků. Některé jsou plné starých věcí, jiné jsou zařízeny minimalisticky moderním nábytkem a doplňky.

Tak mi dovolte zalistovat mým archivem, a prezentovat zde místa od nás i z různých koutů Evropy, kde se scházejí rodiny, milenci a  přátelé, aby si u dobré kávy, vychlazeného piva a lahodného vína na chvilku odpočinuli od všedního, často hektického života.

Začneme u nás v Holešově. V mé oblíbené kavárně Mlsná kočka, kde jsme měli před pár lety sraz s kamarády z "íčka" a v Zámecké restauraci, kde jsme společně poobědvali.

Mlsná kočka

Zámecká restaurace

Na náměstí máme ještě hotel Slavia, kde můžete posedět v útulné moderní kavárně

Kavárna Slavia

Dobrou kávu nebo čaj si můžete objednat i v obchůdku U palet

Káva u palet

V Praze je jistě hodně míst, kde se dá v příjemném prostředí posedět u kávy, nebo si poručit něco dobrého k jídlu. My většinou, v ruce se zmrzlinou, obíháme památky, takže těch pražských podniků moc neznáme. Příjemné bylo posezení před Werichovou vilou, v hospůdce nedaleko Muzea s přáteli z "íčka", dobrá byla polévka v Domě U Minuty a výborná káva se zákuskem v curárně Kafé Karolínka pod Karlovým mostem.

Praha

Oběd

U minuty

Praha

Teď tu mám pár kavárniček z různých míst a měst Čech a Moravy:

V Kavárně v Lázních Mšené asi ta pravá sezóna teprve začne

Lázně Mšené

Zato pod podloubím v Litoměřicích bylo v kavárničkách a hospůdkách docela plno

Litoměřice

V oblíbené cukrárně Dorletka v Roudnici nad Labem, kde jsme si zamlsali s naši kamarádkou Alčou T., se nám moc líbilo

Roudnice nad Labem

V hospůdce na hradě Střekově nad Ústím na Labem docela foukalo, a nebyla tam ani noha

Ústí nad Labem

Zato v Tišnově před cukrárnou s vyhlášenými trubičkami bylo příjemné teplo

Tišnov

Toto jsou krásné prostory pod radnicí v Liberci, kde určitě chutná dobrá káva 

Liberec

Pohodička na zámku v Českém Krumlově

Na zámku

Hospůdka v podhradí Křivoklátu a naše "íčkařky"

Tři

Posezení na nádvoří hradu Křivoklát

Na nádvoří

Děvčata z "íčka" 

Děvčata

Restaurace Stará myslivna na Konopišti, plná trofejí

Pod hradem

Zasloužené pivo v hospůdce na náměstí v Mníšku pod Brdy

Mníšek pod Brdy

Nová kavárna na obchodním domě ve Zlíně

Zlín

Výzdoba v restauraci v Dalešickém pivovaře

Pivovar

Modrá restaurace v Jurkovičově poutním domě na Pustevnách

Pustevny

Letní odpoledne v lázních  Luhačovíce

Luhačovice

Kavárna na nádraží v Rožnově pod Radhoštěm čeká až přijede vlak

Nádraží Rožnov

Útulná restaurace v hotelu Salina v Karlově v Jeseníkách

Jeseníky

Posezení před Radnicí v Opavě

Opava

Kavárna a cukrárna Saraj v Opavě a "neskutečné" ceny výborných zákusků

Ještě Opava

Zákusky

A teď navštívíme i okolní státy Evropy. Začneme u sousedů v Německu jarní pohodou v Drážďanech

Drážďany 

"Štamgasti" z německého města Furth im Wald

Kamarádi z Německa

Holandský Amsterdam - kavárny jsou tady na každém rohu a nad každý kanálem

Amsterdam

Rakouské město Kremze, které je partnerským městem naší Kroměříže, a jeho "zahrádky"

Rakousko

Přesuneme se trošku na jih do Itálie do toskánského města Lucca. Italové si vždycky najdou čas na to svoje kapučíno

Toskánsko

Také chorvatské pobřeří je plné kavárniček a předzahrádek, kde se dá posedět ve stínu s přáteli, jako třeba ve Splitu 

Split

Dubrovník se teprve probouzí

Dubrovník

Dalším chorvatským přímořským turistickým centrem, kde jsou kavárny plné, je starobylé město Trogir

Trogir

I v mé oblíbené Makarské to žije

Makarská

Toto jsou restaurace plné lidí v přístavu Kotor v Černé Hoře

Černá Hora

Hospůdka ve stínu v Mostaru, nedaleko známého mostu, v Bosně a Hercegovině

Mostar

Hezké bylo posezení při swingu a vychlazeném víně ve slovinském Mariboru

Slovinsko Maribor

I na pobřeží v městě Piran

Kavárna v Piranu

K našemu překvapení se to hemžilo kavárnami i v Albánii ve městě Shkodra

Albánie

V Rumunsku v transylvánském historickém městě Sighisoara bylo hodně příjemných míst na občerstvení

Rumunsko

I za mořem v přístavním městě Bastia na Korsice nás lákali na posezení u kávičky

Korsika

Cestu po Evropě zakončíme ve Švýcarsku v Alpách, kde jsme se zahřáli horkým čajem

Švýcarské Alpy

Na úplný závěr jsem nechala naše oblíbené Slovensko. Prochodili jsme všechna pohoří, která se tam nacházejí, i některá údolí, a navštívili jsme známá města a skanzeny. Je pravda, že v kavárnách jsme toho moc nenaseděli. Poslední montáž fotek je z našeho ubytování v Belianských Tatrách ve Ždiaru, kde nám vždy připravili nezapomenutelné večery s cimbálem, a z Motorestu v Zázrivé.

Slovensko

Titulní foto: Stará hospoda -  Doubice nedaleko Chřibské v Lužických horách

gastronomie kultura restaurace
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Super článek a ještě lepší fotky.Dobrý nápad nás s tím vším seznámit.Také mě baví sledovat,kterak jsou různá místa k posezení zařízena.
Alena Velková
Už se moc těším, až zase budeme sedět na předzahrádkách ♥
Zdeněk Pokorný
Líbí se mi Váš článek s mnoha hezkými fotografiemi. Dýchá z toho všeho příjemná atmosféra, klid a pohoda. Děkuji.
Naděžda Špásová
Marie, jsi cestovatelka jak se patří, fotky jsou toho moc hezkým doplňkem, přeji šťastnou cestu. :-)
Eliška Murasová
Marie, jsi velká cestovatelka, máš můj obdiv. Líbí se mi Tvůj pohled krze kavárny, hospůdky ... :-)
Ingrid Hřebíčková
Maruško, to se ti povedlo, miluji kavárny, cukrárny a restaurace. Když někam se sestrou jedeme, neopomineme zajít buď do cukrárny nebo kavárny. My to máme dědičné, už o našem tátovi se říkalo, že je to " kavárenskej povaleč". Děkjji za článek, který jsem si tak ráda přečetla.
Michaela Přibová
Maruško, to je paráda. Líbí. Moc. Já mám takhle kavárny a cukrárny nafocené jen z Česka. Taky jsem uvažovala, že je jednou dám na "íčko" pod názvem " Jsem kavárenský povaleč" :-) Děkuji za sdílení. Opravdu moc hezký článek i fotky.
Anna Potůčková
To je přehlídka kaváren! Upřímně neznámé lidi nepatří k objektům, které bych ráda fotila. Nemám tu odvahu.....Raději fotím v přírodě od chrobáčků po srnky apod.
Jan Zelenka
Teda, tohle je parádní přehlídka. Dobře polovinu z kaváren z tohoto přehledu znám. Potěšil mne zejména pohled na kavárničky středomořské - Dubrovník, Trogir, Piran, Makarská, atd. Poznali jsme jich mnohem více na našich četných cestách, škoda, že jsem tak málo fotil. Moc pěkná myšlenka na článek. Velký dík za vzpomínky.
Irena Mertová
Tak tohle je super! Hned bych se do nějaké teleportovala, kdyby to šlo... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Přes silnice, řeky, údolí. Kamenné, dřevěné, betonové. Známé i méně známé. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne jsou "Mosty"