Zimní čas
Úvodní foto: archiv Jana Zelenky. Ilustrace v textu: koláž autora

Zimní čas

13. 2. 2026

Jsou čtyři hodiny odpolední a venku se už stmívá. Trochu brzy. Zimní čas, který nemám moc rád. Na náměstí svítí výklady obchodů, rozbředlý sníh pokrývá celé náměstí, lidé jsou oblečeni do zimního a já sedím nyní sám ve své oblíbené kavárně Anděl. Nostalgie začínající zimy působí.

Kamarádka šla cosi nakoupit a mne nenapadá vůbec nic, čím bych vyplnil prázdnotu této chvíle. Popíjím výborné kapučíno a hlavou mi najednou projela moudrá myšlenka římského lyrika Horatia Flacca:

„Náladu ovládej: pokud neposlouchá, vládne.“

Hezky se to říká – ovládej svou náladu. Někdy je však obtížné svoji, ne příliš pozitivní, náladu ovládnout. Takové chvíle se sice občas objeví, chvíli trvají, ale posléze špatná nálada přece jen odchází. A život jde dál. Nemá význam myslet na blbosti a zbytečně si zatěžovat hlavu. Zítra přece začne nový den a pozítří také, venku bude asi stále ležet mokrý sníh a kolem čtvrté se bude stmívat. Zima se, holt, zastavit nedá. Ani věčný koloběh dní. A nám nezbývá, než tento fakt vzít na vědomí.

Hodil jsem tyto úvahy za hlavu, vytáhl z tašky zápisník a pokusil jsem se na toto zimní téma něco smysluplného napsat. Doma to pak blíž rozvedu. Snad mne něco moudrého ještě k tomu napadne. Kamarádka se vrací z  nákupu. Právě včas. Autobus nám jede za chvíli.

* * *

glosa
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Jak já tu zimu nesnáším!! Bývaly jinačí - prašánek, sluníčko, jiskření na sněhu, klouzání běžek. Teď už je dva měsíce šedivo. Ale jaro už ťuká...
Alena Velková
Jendo, já mám pocit, že když je venku zima, zamrzá mi i mozek, ale jaro se už pomalu blíží :-)
Irena Mertová
Napadá mne písnička "Všechno je tak jak má být" od R. Tomáška... Ano, je to tak, ale ptáci už hlásí, že se blíží jaro. Holubi už si obhlížejí naši lodžii, nestačím je plašit. :-)
Jana Šenbergerová
Vida, i nepěkná zima může stát za vznikem pěkného zamyšlení a článku z něho zrozeného. Mám ráda všechna roční období, i když každé se někdy může projevovat tak, že mě to netěší.
Iva Bendová
Děkuji, Honzo, za další glosu. "Náladu ovládej, pokud neposlouchá,..." něčím dobrým ji uplácej ;-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 7. týden

Přes silnice, řeky, údolí. Kamenné, dřevěné, betonové. Známé i méně známé. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne jsou "Mosty"