Jak jsem konzultoval čínský nový rok s umělou inteligencí
Ilustrační foto: Pixabay

Jak jsem konzultoval čínský nový rok s umělou inteligencí

22. 2. 2026

Dne 17. února 2026 vstoupila do nového roku jedna a půl miliardy Číňanů. Je to proto, že rok Hada skončil a začal rok Koně, konkrétně Ohnivého Koně. Co lze od tohoto očekávat během roku 2026 obecně a co mohu očekávat já, narozený ve znamení Raka v roce 1952?

Zkusil jsem vše podrobně rozebrat s umělou inteligencí, konkrétně s Chat GPT. V následujících řádcích se s vámi chci podělit o výsledek.

V čínském kalendáři má každý rok jedno ze 12 zvířat zvěrokruhu v tomto pořadí:
Krysa – Buvol – Tygr – Zajíc – Drak – Had – Kůň – Koza – Opice – Kohout – Pes – Vepř. Každý rok se cyklus posune o jedno zvíře. Celý cyklus se opakuje každých 12 let (např. roky Koně jsou 2002, 2014, 2026). Tento cyklus se navíc kombinuje s pěti živly (Dřevo, Oheň, Země, Kov, Voda), takže celý velký cyklus trvá 60 let. Například existuje Dřevěný Kůň, Ohnivý Kůň atd. a každý má mírně odlišný „charakter“.

Rok 2026 je tedy podle čínského kalendáře rokem Ohnivého Koně (kombinace zvířete Kůň + živel Oheň). A co symbolizuje Ohnivý Kůň? Kůň = pohyb, rychlost, odvaha, změna, nezávislost, Oheň = vášeň, energie, viditelnost, ale i impulzivita. Kombinace se tradičně považuje za velmi dynamickou a silnou – může přinášet rychlý vývoj událostí, prudké obraty i výrazné osobnosti v centru dění.

Ve světovém dění a politice bude větší důraz na rychlá rozhodnutí, nastanou možné náhlé konflikty nebo prudké změny a politiku budou ovlivňovat silné, charismatické, ale někdy též nekompromisní osobnosti.

V ekonomice a technologiích bude docházet k rychlým růstům i pádům, budou podporovány inovace, startupy a riskování a bude kladen důraz na mobilitu, dopravu a energetiku.

Ve společnosti nastane větší potřeba svobody a autonomie, zvýší se s tím související protestní energie a aktivismus a též chuť měnit zavedené struktury.

V individuální rovině je to vhodný rok pro podnikání, stěhování, cestování a odvážné životní kroky, méně vhodný je pro dlouhé vyčkávání a pasivitu.

Ke konkrétnímu dotazu, co mohu očekávat podle roku narození já, jsem dostal toto vyjádření Chatu GPT:

Rok 1952, kdy jsem se narodil, byl rokem Vodního Draka. Zatímco Drak je v čínské astrologii silný, vůdčí, ambiciózní, vizionářský a má rád věci pod kontrolou a vodní prvek mu dodává větší diplomacii, strategické myšlení a schopnost přizpůsobit se, Ohnivý Kůň symbolizuje rychlost, pohyb a změnu a zároveň nezávislost, impulzivitu a silnou energii a vášeň. A jak to spolu ladí? Drak i Kůň jsou silná, aktivní znamení. Tudíž velká energie může v roce 2026, rozhýbat dlouho plánované věci, přinést příležitost „vyrazit vpřed“ a podpořit odvážná rozhodnutí. Klíčem bude nechtít vše řídit a nenechat se vtáhnout do zbytečných konfliktů. Ale když mně bude už 74 let… tak s tou velkou energií nevím, nevím…

Ale i na to Chat GPT zná odpovědi: tak prý mně tento rok může přinést cestování, změnu životního stylu a výrazné rozhodnutí v rodině nebo ohledně majetku včetně přehodnocení priorit. Nuže dobrá, cestuji rád a změnu životního stylu jsem již začal – chci zhubnout. A s ostatním se uvidí…

Jinak se zdravím se mám udržovat v rovnováze. Ohnivý Kůň totiž přináší hodně pohybu a aktivity, ale pro Vodního Draka může znamenat období velké vitality a chuť být aktivní a něco podnikat i náhlé vyčerpání, pokud se přežene tempo. Přestože Vodní Drak má dobrou schopnost regenerace, pokud si dopřeje klid, nemám se nepřetěžovat, mám si hlídat stres a dbát na pravidelný režim.

Co se financí týká, tak jelikož je Kůň spojen s pohybem a obchodem mohl by rok 2026 být aktivní na finanční přesuny, investičních rozhodnutí, změny v majetku a případnou podporu rodiny. Ale já jsem vdovec, tak co na to Chat GPT?!?  Podpora prý nebude automatická, musím si o ni říct. Ovšem u Vodního Draka je někdy sklon nechtít zatěžovat druhé a řešit věci sám… Tak prý musím jasně komunikovat své potřeby! Vdovství samo o sobě někdy vytváří dojem velké samostatnosti, ale…

No tak uvidíme, každopádně se nechám překvapit. Komunikace s Chat GPT byla zajímavá, ale přeci je to pouze doplňující zdroj informací a nelze jí nikdy plně věřit; navíc si často vymýšlí.

Rok 2026 je tedy rok Koně, ale dopad na jednotlivá znamení čínského horoskopu je různý. A tak na závěr uvádím úplný čínský horoskop na rok 2026 pro všech 12 čínských znamení (více podrobností lze nalézt na odkazu www.astrohled.cz/clanky/cinsky-horoskop-2026-pro-jednotliva-znameni-detailni-rocni-vyklad-roku-ohniveho-kone/, resp. pro ženy na odkazu www.prozeny.cz/clanek/horoskopy-rocni-horoskop-cinsky-2026-pro-vsechna-znameni-102321).
tabulka-1.jpg

Zatímco právě skončený rok Dřevěného Hada nás učil trpělivosti a strategickému uvažování, s příchodem Ohnivého Koně se pravidla hry od základů mění. A pokud jste v minulých letech cítili, že přešlapujete na místě, rok 2026 vám dozajista dodá potřebné palivo.

Čína Můj příběh znamení zvěrokruhu
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Michaela Přibová
Dušane, děkuji za zajímavý článek. Jsem se sestrou pes jako Alenka V.
Vladislava Dejmková
Zjistila jsem si, že jsem také vodní drak, i když jsem narozená až v lednu 1953. Moc se nepoznávám.
Iva Bendová
Manžel se má vyhýbat konfliktům a já neuváženým krokům... To dáme ;-) Všichni ať to dáme! :-)
Irena Mertová
Já jsem dřevěná koza. Na I60 je empatických Raků hodně, myslím... :-)
Šárka Bayerová
Zdraví Dřevěný Kůň! A to nejen autora, ale i Věrku níže. :-) Neboť jsme stejně narozené! Co se týče mé charakteristiky, jsem o kousek víc Kůň než Rak... ;-)
Věra Ježková
Taky jsem se narodila ve znamení Raka a Koně, o dva roky později než vy. Charakteristika Koně na mě moc nesedí, Raka téměř stoprocentně. Tak ať se vám/nám tento rok vydaří! :-)
Alena Velková
Já jsem Pes :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 8. týden

Co dělají zvířata v zimě? Která hibernují, která se v zimě probouzí nebo se v zimě páří? Nejen o tom bude vědomostní kvíz tohoto týdne.