Bájky a ich posolstvo pre ľudstvo. O líške a diviakovi (3)
FOTO: Vytvořeno pomocí AI Copilot

Bájky a ich posolstvo pre ľudstvo. O líške a diviakovi (3)

23. 2. 2026

Vážení čitatelia, prichádzam k vám po tretí raz. Ešte máte chuť poprechádzať sa so mnou svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo  pre ľudstvo? Možno neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Neskúsiš/nevieš – skúšam.

BÁJKA O LÍŠKE A DIVIAKOVI

Čo sa stalo?

Utekala líška lesom a načúvala, aký je tam nesmierny pokoj. Nepočula zvuky zvierat, nepočula poľovníkov. Zamerala sa na hľadanie koristi. Bola nesmierne spokojná so situáciou v lese, keď tu zrazu uvidela diviaka, ako si o strom ostrí kly.

Líška ho chvíľu pozorovala a so záujmom sa opýtala: „Prečo si brúsič kly? Vôbec to netreba. Dnes je v lese pokoj, nikde nikoho. Naozaj tu nie je nikto, kto by ťa chcel napadnúť“, sebaisto zdôraznila líška.

Diviak na chvíľu prestal s brúsením, započúval sa, a líške odpovedal: „Možno máš pravdu, je tu pokoj, ibaže, ak sa ocitnem v nebezpečenstve, chcem byť pripravený. Potom už nebude čas brúsiť si kly“ a pokojne pokračoval v brúsení.

Čo z toho vyplýva?

Líšku zdanlivá pohoda obrala o prirodzený inštinkt - byť v strehu, predvídať nebezpečenstvo. Naopak diviak bol opatrný, ostražitý.

Poučenie:  Buďme vždy na všetko pripravení!

Možno ste si práve teraz spomenuli na podobnú príhodu, kedy nedostatočná pozornosť, podcenenie nebezpečenstva mali navrch aj medzi nami ľuďmi. Možno sa o skúsenosť podelíte.

Vopred ďakujem za názor a za váš čas.

Zdroj: Ezopove bájky, ktoré zo starogréckeho originálu preložila Etela Šimovičová. Prerozprávané autorkou blogu.

povídka životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Michaela Přibová
Bajku jsem neznala. Mohla bych říct, že ve střehu jsem byla celý život, to ticho a bezpečí si dovoluji pocítit až teď v důchodu. A užívám si ho beze strachu. Děkuji.
Ingrid Hřebíčková
Měla jsem kolem sebe "blízké", (přiznám se, že nevím, jak je nazvat), z kterých číhalo jen nebezpečí. Naučila jsem se také si " brousit kly", byla stále opatrná a ve střehu. Nikdy jsem se jim neotevřela, protože by do slabin bodli. Ale jen tak se dá mezi nimi přežít. Naštěstí už všichni zmizeli z mého života. Teď si mohu dovolit se chovat jako liška. Děkuji za další váš článek, moc se na něj těším.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Ohlednutí za právě skončenou olympiádou. To je téma vědomostního kvízu tohoto týdne.