Z deníku krasavice lázeňské: Móda lázeňská
FOTO: Vygenerováno pomocí AI Copilot

Z deníku krasavice lázeňské: Móda lázeňská

10. 3. 2026

Abych mohla zodpovědně zpracovat tento vědecký elaborát, na to mám málo zkušeností. Hlavně mi chybí zkušenost s velkými lázněmi, neboť Mšené Lázně jsou malé, a tudíž to není ten správný objekt ke zkoumání.

I blondýna jako já chápe, že v takových Karlových Varech, Luhačovicích, Mariánských Lázních nebo Poděbradech je to jiný level než v malé vesnici Mšené Lázně.

Tak například teď: sedím v jediné lázeňské kavárně, popíjím frankovku a píšu tohle dílko. Jak se tak koukám kolem sebe, řeknu vám, prakticky žádný materiál pro seriózní studium nenacházím. Kousek ode mě sedí chlapík v červené mikině s nápisem, jejž nemůžu rozluštit, aniž bych nevypadala vyzývavě. V obou uších má vetknuté náušnice a vlasy, proboha, má obarvené na havraní čerň. Bacha…právě prošel kolem mě a přes červenou mikinu si natáhl černou sportovní teplákovku, která mu ladí k havraním vlasům. Ach jo…musím ovšem popravdě přiznat, že tenhle padesátník není typickým obyvatelem lázeňským.

Dále tu máme dva manželské – asi – páry. Obě dámy mají shodně růžový svetřík a oba pánové polokošili s krátkým rukávem. Obě dvojice vypadají podobně, leč nepatří k sobě. Takových párů je tu vícero. No a pak tu sedím já. Džínová košile, džíny, kolem krku šátek. Jako vždycky. A to je všechno. Život kavárenský se zde příliš nepěstuje.

Ovšem pozor! Hlásím, že se právě dostavila rozjařená společnost – moment – šesti dam! Ty jsou zde každý večer, dávají si štamprlátka na dobrou noc a jsou roztomile rozjařené. Věkový průměr 70+. Dámy jsou oděny sportovně, dvě mají pruhované svetýrky, dvě pak mikiny a dvě svetýrky jednobarevné. Všechny jsou sympatické a lázně si užívají.

Nejvíc se v lázních vyskytují proužky. I já, přiznávám, patřím k proužkonosičům, na rozdíl od další rozšířené kategorie květinové. Zato tepláky zde prakticky neexistují a jsem tomu ráda. Nemám ráda tepláky.

Do bazénu se chodí v plavkách a v čepičce. Plavky mají všichni celkem normální, jen někteří jedinci mužského pohlaví si libují v barvě ostře růžové. No a čepičky…to je něco tak vášně tlumícího, že lze jen těžko nalézt horší tlumič. Každý v ní vypadá jako blb a je jedno, jestli zakoupil vzorek v lázních za deset kaček, nebo originál plaveckou v řádu stovek.

Holí se zde vyskytuje velký dostatek a jsou různých kategorií. Nejvíc je zastoupena kategorie holí nordických, pak tu máme hole francouzské a hole do jedné ruky. Někteří pacienti s nimi umí dobře zacházet a já jim všem přeju, aby je na konci ozdravného pobytu mohli odhodit. Tedy kromě těch nordických, ty jsou bezva i pro zdravé chodce.

Botičky na vysokém podpatku zde se nevyskytují a je to celkem logické. Uvidíme zítra, to se koná taneční večer a na ten jsem teda fakt hodně zvědavá. Už se na něj těším. Jen nevím, co si mám vzít na sebe. Botičky na podpatku nevlastním, šatičky nosím jen letní k moři, takže zbývá volba mezi džínami černými, modrými nebo šedými. Už vidím, jak se tanečníci hrnou. V každém případě budu pilně studovat atmosféru a sepíšu pravdivou zprávu.

Postřehy lázeňské, psané v listopadu 2015

lázně Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Zuzko, a chytili se nějací pánové na džíny? Na jakou barvu? Při čtení tvého článku jsem se musela uculovat. Jeli jsme dnes vlakem na výlet. Seděl tam mladý muž, něco kolem dvaceti, celkem vysoký, notná nadváha. Na sobě mikinu, a tepláky vzor Babiš. Když vstal, zadek i předek mu plandali u kolen. Tak jsem přemýšlela, jestli už holky vzdal nebo si má představu, že je v těch teplácích sexuálně neodolatelný. A hrdě se přiznávám, že já tepláky doma mám. Na válení u televize nic lepšího neznám! Do vlaku bych v nich samozřejmě nešla :-(
Marie Hellebrandová
Postřeh kolemjdoucí od Bertiných lázní v Třeboni. Spolehlivým tlumičem vášní je též cyklistický kroj korpulentních pánů, kteří si sem pravděpodobně odskočili z Tour de France.
Daniela Lender Chaloupková
Tepláky nesnáším od dětství, a od stejného věku jsem spíše šatová a sukňová. V lázních jsem vždy pobývala v teplejším období, takže se na módění vždycky něco našlo. Když jsem jednou na přelomu ledna a února vyrazila do Jeseníku, nebyl problém dodržovat dress code v Priessnitzi, horší bylo, co si obléci ven :-)) Rozesmály mne ty ,nordické´hole :-)) Díky a těším se na pokračování, jak to bylo na tanečním večeru ;-)
Iva Bendová
Zuzko, šatník máme velmi podobný, i s tím, co nevlastníme :-) Za sedm dekád jsem ještě v lázních nepobyla coby klient, ale mé dvě kamarádky z nejlepších mají odtamtud úlovky coby dlouholeté životní partnery :-) Těším se na pokračování!
Zdenka Soukupová
Zuzano, po každém "lázeňském" článku mám větší chuť v nějakých lázních pobýt. Jak tak čtu, je tam opravdu veselo. :-)
Marie Seitlová
Další zajímavý článek z tvého deníku. V lázních jsem několikrát byla a to v Luhačovicích, Velkých Losinách vždy na 4 týdny. Na kulturní akce se chodi společensky, ale během týdne spíše sportovně. Také znám Piešťany, tam někteří hosté jsou velmi kvalitně oblečení. Ale asi záleží na každém hostu.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jezdím pravidelně již několik let 2x ročně do Fr.Lázní. Ve Spa Pawlik se dodržuje tzv. dress code. Muži dlouhé kalhoty a košili. Ženy většinou šaty či společenské kalhoty. Zatím jsem se nesetkala, že by hosté chodili na večeři třeba v kraťasech či legínách. Po večeři chodíme většinou na různé kulturní akce jako jsou koncerty atd. kam chodit v tričku by se asi moc nehodilo.
Šárka Bayerová
Tvoje klasika, Zuzano, tedy dobrý! :-)
Alena Velková
Letos jsem byla na týden v Luhačovicích a přiznám se, že jsem si nevšimla, co kdo měl na sobě, takže to nejspíš nebyly žádné výstřednosti, to by mě určitě upoutalo a pobavilo :-)
Alena Švancarová
Do lázní Mšené se v říjnu chystám s kamarádkou.Lázně malé leč na odpočinek určitě zajímavé.Prima postřehy.Já se těším.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

Tento týden si dáme něco dobrého. Vědomostní kvíz totiž tentokrát bude o jídle! Tak dobrou chuť!