Je to můj kluk, anglicismy a MDŽ
Ilustrační foto: Pixabay

Je to můj kluk, anglicismy a MDŽ

13. 3. 2026

Když dívka prohlásí: „To je můj kluk," zní to z jejich úst něžně, něco jako vyznání. Cítím z oslovení intimitu. Ze slova přítel na mě dýchne chlad. Toto slovo akceptuji mezi staršími. Slovo partner je ještě vzdálenější. To jsem slyšel mezi mladými v MHD. To ve mně vyvolalo asociaci jako něco bezbarvého a vyčpělého. Myslím tím samozřejmě mezi mládeží. Slovo partner si představuji například ve spolu podnikání, ale kluk v milování.

Není moc věcí, co se mi dnes nelíbí. Naopak ze života mám radost. Co to je? Anglicismy, které zaplavují náš bohatý český jazyk. Nevím, proč se musíme pořád někomu „klanět“ a přibírat cizí vzory. Minulou neděli bylo MDŽ. Pro mě je to významnější svátek než sv. Valentýn, zavlečený k nám z anglosaských zemí. Je zajímavé, jak ze svátku MDŽ, který se slaví na počest amerických, nikoliv sovětských žen, udělali noví normalizátoři něco nepřípustného.  

V sobotu jsem zašel do prodejny školního statku. Nabízí tam květiny čerstvější, levnější a krásnější. Kupuji samozřejmě karafiáty. Jsou retro. Mám rád retro. Také je to vzpomínka na poctivé výrobky. Ty tmavší jsou pro mou tchyni a ty světlejší pro mou ženu. Obě si ten svátek zaslouží. Jedna o mně pečuje, a také, že mě nevyměnila, když jsem zlobil. Ta druhá, že nám v životě pomáhala a stále pomáhá. Jedu trolejbusem a v ruce svírám karafiáty přes celé město. Tchyně bydlí v jednopokojovém bytě u řeky Opavy. Jako důchodce tuto cestu absolvuji několikrát týdně. Připadám si jako řidič PPL nebo České pošty. Žena je v práci, proto vykonávám ve svém volném čase tuto práci.

U mluvítka, u zvonků se hlásím jako listonoš. Vyběhnu křepce schody, což mi umožnila ablace (zákrok na srdci). Tchyně se v otevřených dveřích směje, protože od posledního schodu hulákám: „Ať žije retro a všechny ženy!“ Je vidět, že má radost. Karafiáty ji připomněly i doby, kdy občas brázdila v šedesátých letech módní molo. Mám "své" ženy rád, včetně mé maminky.    

Můj příběh ženy
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Podle klikatící se nedělní fronty u květinářství v nedalekém Kauflandu a potkávání spousty lidí s kytičkou či kyticí slaví MDŽ ještě poměrně dost lidí. Včetně mě a sestry vůči mamince. Svátek matek s ní oslavíme také :-)
Miloslava Richterová
Pane Berko, děkuji za článek a za připomenutí svátku, který byl u nás zbytečně odepsán. Patřil k jaru, mamince a babičkám jsme v dětství nosili sněženky, později nosil muž často frézie mně i dcerám. Bylo to hezké.
Iva Bendová
Na počest stávky a protestů tisíců švadlenek na počátku 20. století v New Yorku vznikla tradice slavení MDŽ, a na počest mnicha Valentýna ze starověkého Říma, který byl umučen a svatořečen za to, že pomáhal zamilovaným, vznikl svátek sv. Valentýna. Co z toho kdo udělal, je až druhotné proti tomu, že každá příležitost navíc - k upřímné oslavě ŽENY /milenky, matky, babičky... a LÁSKY je moc fajn. Každý po svém a jak to cítí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

Tento týden si dáme něco dobrého. Vědomostní kvíz totiž tentokrát bude o jídle! Tak dobrou chuť!