Kouzlo romantických cest
FOTO: Dana Kolářová

Kouzlo romantických cest

11. 3. 2026

Cesty nás provází celý život. Někdy rovné či křivolaké, veselé či smutné, nezapomenutelné, ale i zapomenutelné, a jistě mnohé další. Líbí se mi cesty romantické.

Nejvíc romantiky člověk objeví, když jde vlastní cestou místo v davu a když vnímá vlastní pocity, místo aby se ptal ostatních, jaké pocity jsou vhodné. Stále u nás žijí lidé, kteří každou chvilku vyrážejí do přírody, vybaveni ešusem, celtou a kytarou. Naslouchají hlasu romantiky a nebrání se mu, a odměnou jsou mu zážitky na celý život.

Najdeme mezi nimi více druhů. Druh pivní tráví víkendy ve své chatce v osadě a večery v místní hospůdce, druh angažovaný ekologický chrání přírodu a nezanechává odpadky, druh indiánský se vyskytuje v teepee a druh snobský v růžovo-fialovém stanu. K některým z nich je jistě možné mít výhrady, ale přesto jim zůstává cosi, o čem městský člověk může jen snít, sepětí s přírodou, vůně lesů, chuť pramenité vody z lesní studánky, ticho a klid daleko od všedního shonu. A to není málo!

Žádné jídlo není lahodnější než vuřt opečený na ohni po celodenním pochodu a žádné lože měkčí než mech uprostřed lesů, který je jako stvořený pro milování pod celtou. Písničky, které se hrají na kytaru u táborových ohňů, jistě nejsou dokonalé, ale zato jsou bezprostřední a vezmou za srdce, a když v té chvíli navíc právě zapadá slunce a proplétající se hlasy zpěváků se nesou nad řekou – může být vůbec něco romantičtějšího. Jestli jste to ještě nezkusili, máte nejvyšší čas!

Jaro náruč otevírá a nic nám nebrání vyrazit do přírody. I u nás se dají najít místa dostatečně odlehlá, aby člověk zůstal odkázán sám na sebe a ponechán sám sebou, anebo se svou láskou. Že doba je jiná, času je málo a technika vítězí? Stačí jen chtít a jít cestou necestou za romantikou. Na věku nezáleží.

příroda životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Danko, moc hezky jsi mi připomněla časy, kdy jsem nejraději vyrážela do přírody sama, bez mobilu, maximálně s mapou, ale častěji jsem ji měla jen "načtenou v hlavě". Kdepak táboráky a zpěvy pod noční oblohou. To nikdy nebylo nic pro mě. Když jde člověk sám neznámou krajinou, zbystří všechny jeho smysly. Stromy k vám promlouvají a fantazie pracuje na plné obrátky. Trochu jiné to bývalo, když šlo o skupinové turistické akce, ale i ty jsem absolvovala s někým, kdo na tom byl podobně jako já. Mí muži nebyli na podobnou romantiku stavění. Kdybych už nikdy nevytáhla paty z domu, mám na co vzpomínat.
Marie Novotná
Hezky jsi to pro nás napsala . Dokud to zdraví dovolí ,tak je potřeba vyrážet a to tak činím . Díky.
Iva Bendová
Abych nebyla špatně pochopená - ráda vyrážím, ale ne pod stan nebo dokonce pod širák. Jinak viz níže :-)
Zdeněk Pokorný
Svatá pravda.
Anna Potůčková
Dokud můžeme někam vyrazit je jen dobře. Je třeba tuto možnost pohybu využít jak jen to jde. Jsou však jedinci upoutaní na lůžko a závislí na těch, kteří je ven alespon před dům či nějaké sociální zařízení vyvezou. Budme opravdu rádi, že můžeme někam vyrazit at už s holemi nebo bez nich.
Iva Bendová
Jakožto křehule a holka spíše do pohody ;-) si o tom nechám jenom zdát. Všem nadšencům to přeji a ráda věřím, že je to báječné, protože v krásném lese na procházce jsem uvolněná a nejšťastnější :-) Děkuji za článek k zasnění, úplně cítím vůní jehličí :-)
Blanka Lazarová
Danko, pravdu díš. Nestačí jen vzpomínat, ale taky vyrazit. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 11. týden

Tento týden si dáme něco dobrého. Vědomostní kvíz totiž tentokrát bude o jídle! Tak dobrou chuť!