Stále platné (?) Murphyho zákony
Ilustrace: Pixabay

Stále platné (?) Murphyho zákony

17. 3. 2026

Jednou z nejvtipnějších knih, kterou jsem kdy četla, jsou pro mě „Murphyho zákony pro rok 2000 (a prorok 2001).“ Je v ní ovšem spíše hořký humor, jelikož na 575 stranách je více pravdy nežli švandy, a člověk se více než vtipnosti autora – jejich sběratele, který je upravil, skvělého Karl Wagnera, směje vlastně často sám sobě, svým blízkým nebo prostě ostatním, a všemu, co se jej bytostně, občas ovšem až bolestně, někoho dokonce každodenně dotýká. Životní zkušenosti dají dohromady pro naše praktické fungování leckdy mnohem více moudrosti, nežli všechny vědy a vědci dohromady.

Knihu jsem kdysi, před čtvrt stoletím, dostala k Vánocům, a dnes, jak jsem si právě "vygooglila", se ještě dá sehnat za zlomek tehdejší ceny. Výpisky z ní jsem našla nedávno.

Tak tady mám pro vás připravenou ochutnávku z této hostiny pro vnímavého ducha se smyslem pro humor a nadsázku:

1. kapitola -  „Murphyho zákony a domácí zvířata“

Zde mě zaujal a rozesmál „Skeptikův zákon o psí fyziognomii,“ a to, že: „Pes je vlastně jen žaludek na čtyřech nohách pokrytý srstí.“  

2. kapitola - „Murphyho zákony a osobní počítače“

Vybírám „Zeitův zákon,“ že: „Po koupi počítače volte co nejrychleji cestu domů. Počítač stárne přibližně o jeden rok za minutu.“ 

3. kapitola -  „Murphyho zákony a milenky a manželky“

Zde bych vyzvedla „Dodatek dr. Feelgooda,“ že: „Než nespokojený život je mnohdy lepší spokojená smrt.“ Popírá jej sice „Zákon zesnulého klasika“ – „Ačkoli Moliére tvrdí, že je mnohem lepší být ženatý, něž být mrtvý, je lépe to v praxi nezkoušet.“ „Dodatek dr. Liveho“ připomíná, že: „Moliére svou zásadu posuzoval za živa.“

4. kapitola - „Murphyho zákony a dovolená“

„Calmův zákon“ zde praví, že: „Těšit se na dovolenou je stejně pošetilé, jako těšit se na výplach žaludku.“

5. kapitola – „Murphyho zákony a děti“

„Sustainův investiční zákon“ upozorňuje, že: „Dítě je vůbec tou nejhorší investicí, pro jakou se v životě můžete rozhodnout.“

6. kapitola – „Murphyho zákony a úředníci“

Zde m.j. „Workerův zákon“ (čili obecný pracovní) oznamuje, že: „Existují dva druhy pracovníků – jedni skutečně pracují, druzí pouze chodí do zaměstnání.“ a „Followingův dodatek“ přidává, že: „Úředníci patří do druhé skupiny.“

7. kapitola – „Murphyho zákony a policie"

Zde mě zaujal „Zákon Cosy Nostry“ – „Organizovaný zločin je vždy lépe organizovaný než policie.“

8. kapitola – „Murphyho zákony a lékaři a pacienti“

„Fitův zákon“ upozorňuje, že: „Jste-li relativně zdráv, doktor je vždy přesvědčen o opaku.“ A „Sickův zákon,“ že: „Jste-li poměrně vážně nemocen, doktor vás považuje za simulanta.“ „Malingererův zákon“ uzavírá tuto tragiku konstatováním, že: „Simulanta doktor v převážné většině případů považuje za těžce nemocného.“

9. kapitola – „Murphyho zákony a sport“

Zde bych vyzdvihla „Parsleyovu úměrku,“ že: „Je statisticky dokázáno, že při sportu zahyne každoročně více lidí, než například u plení petržele nebo sbírání hub.“

10. kapitola – „Murphyho zákony a školáci a záškoláci“

Tady „Zákon doc. Vaina“ upozorňuje, že: „Mateřská škola učí děti převážně věcem, které jsou jim v praktickém životě celkem k ničemu,“ a „Equalův podotek“ podotýká, že: „V tom se nijak neliší od škol ostatních.“

11. kapitola uzavírá knihu blokem „Murphyho zákony a Vánoce“

Náhodný výběr bych zakončila „Iluzorním axiomem prof. Hopa“ – „Přežít Vánoce ve zdraví je jediné vánoční přání, které Ježíšek nesplní“ a „Zákonem dr. Chocholouška,“ že: „Pokud během Vánoc neutrpíte žádný fyzický úraz, pravděpodobně bude hodně pošramoceno vaše psychické zdraví.“

: - )

Pokud je někdo natolik sečtělý, důvtipný a logiky či angličtiny znalý, pobaví se v knize i jmény domnělých vědců – jakože autorů pouček a postřehů, vydávaných zde za právoplatně platné zákony ;-)

společnost zábava
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Děkuji i dalšim pobaveným za reakce :-)
Alena Velková
Na mě se vztahuje č.11: „Přežít Vánoce ve zdraví je jediné vánoční přání, které Ježíšek nesplní“ ☺
Michaela Přibová
Že bych dceři poslala zákon č.5? :-) Ivo, díky, pobavilo.
Zdenka Soukupová
Ivo, klidně zase napiš další moudra. S chutí jsem se zasmála, i když některé "zákony" vlastně moc veselé nejsou. Ale pobaví určitě! :-)
Iva Bendová
Děkuji za "Libušin dodatek" - souhlasím :-) Děkuji i ostatním, kdož se mnou sdílejí kouzlo této knihy :-)
Blanka Lazarová
Určitě je to kniha, do které může člověk nakukovat opakovaně. :-)
Ingrid Hřebíčková
Já bych řekla, že je v těch zákonech kus pravdy :-) V každém případě pobaví.
Jana Šenbergerová
Tak to mi připomnělo, že tu knihu někde doma máme. Asi se po ní poohlédnu. Jednu dobu mi pomáhala přežít života tíhu. Asi ho mám teď lehčí, když jsem skoro zapomněla, že ji máme. Na černé myšlenky se mi osvědčil vlídný, ale ještě víc černý humor. Díky, Ivo. Pěkně jsi to sesumírovala.
Jan Zelenka
Ivo, tahle kniha je skvělá. Mám ji už dlouho a každý večer před spaním si v ní listuji.
Libuše Křapová
Bezva, Ivo, zasmála jsem se. K 1. zákonu - Pes je vlastně jen žaludek na čtyřech nohách pokrytý srstí.“ - Libušin dodatek - A s velkým srdcem plným lásky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Uplynulou sobotu byly uděleny ceny filmové akademie Český lev. O českém filmu bude i vědomostní kvíz tohoto týdne.