Jsou tací, kteří si svůj současný život bez zvířátka už ani nedovedou představit. A svou péči darují nejen svému domácímu mazlíčkovi, ale pomáhají i zvířatům v nouzi, která ztratila domov, kterým někdo ublížil. A činí to zcela nezištně.
Rádi bychom vás seznámili s paní Marcelou, v jejímž životě hrají kromě jejích dětí důležitou roli právě zvířata, a to především psi. Vedle toho, že je vedoucí místního zvířecího útulku, stará se o další zvířata, psy a kočky, doma a navíc má i chovnou stanici. Před několika lety ji nesmírně zaujalo plemeno, které u nás není příliš známé, ale získá si srdce každého, kdo má rád vlky. Paní Marcela nám o plemenu s názvem Saarloosův vlčák řekla sama:
"Od dětství se zajímám o přírodu, zvířata, a to především psy. Několik let jsem žila v Saúdské Arábii, kde jsem se snažila zachraňovat štěňata pouštních psů. U těchto psů mě uchvátila jejich divoká povaha, ale zároveň vysoká inteligence a bezmezná oddanost svému pánovi. Dva mladé psy jsem si přivezla s sebou do Česka. Žili s námi spokojeně mnoho let. Do budoucna jsem si přála chovat opět psy podobných nátur a kvalit. Znala jsem plemeno československý vlčák, ale pak jsem náhodně narazila na plemeno saarloosův vlčák, který je jemnější a méně konfliktní než čs. vlčák a je ještě podobnější vlku, a to fyzicky i povahově. Dá se říci, že má v sobě to nejlepší z vlka i ze psa. Snažila jsem se o těchto psech dozvědět co nejvíce. Pak teprve jsem si obstarala první štěně. Byla to tak řečeno láska na první pohled. A pak přišli postupně další saarloosové.
Saarloosové jsou inteligentní, bystří a vytrvalí, věrní svému pánovi, cizímu člověku se raději vyhnou a nikdy ho neposlechnou. Jsou laskaví k dětem a vlastní rodina jim je nade vše. Nehodí se pro člověka, který vyžaduje slepou poslušnost a je náturou cholerik. Psi poslouchají ze své vlastní vůle a lásky k svému pánovi. Doprovázejí ho ochotně na výlety, srazy i výstavy.
Moje děti saarloosky milují jako já a podílejí se na péči o ně. Občas máme doma štěňátka, která pak odcházejí do nového domova, ale zaručujeme jim doživotní servis, k němuž patří i možné ubytování u nás, např. v době dovolené nových pánů. Saarloosové jsou zkrátka jedineční a mohu říct, že díky nim prožívám větší návrat k přírodě."
Pokud Vás nebo někoho z okruhu vašich známých informace paní Marcely zaujala a pocítili jste chuť se se saarlooskými vlčáky seznámit blíže nebo si pořídit štěňátko, více si o chovu tohoto plemene
můžete přečíst na tomto místě.
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)
Pro hodnocení se musíte přihlásit