Recept, který přežil generace...
Obrázek vygenerovaný pomocí AI (Šárka Bayerová)

Recept, který přežil generace...

7. 4. 2026

...conquistu, války, císaře Maxmiliána, mexickou revoluci, globalizaci i drogové kartely. A moje vaření taky. MOLE. Občas se mu česky a špatně říká "čokoládová omáčka".

Když u nás vznikaly první mexické restaurace, v jedné z nich jsem zajásala. Nabízeli mole! Nadšeně jsem si ho dala. Přinesli mi kuřecí stehno polité rozpuštěnou čokoládou. Měla jsem podezření, že dokonce mléčnou...

Ano, v mole čokoláda je. Ale mexická. A ta je úplně jiná,  než na jakou jsme zvyklí. Taky jde pouze o jednu z mnoha božských ingrediencí. Původně se totiž opravdu jednalo o pokrm, který Aztékové přinášeli svým bohům. Tehdy to ještě bylo "mulli". Tak se v původním jazyce nahuatl  řekne omáčka. Mulli se připravovalo z různých druhů paprik, koření a kakaa.

Bay

MOLE A JEHO INGREDIENCE  (obrázek jsem vygenerovala s pomocí AI)

Nějaký čas po dobytí Mexika Španěly, se z mulli stalo mole. A výrazně se proměnilo k lepšímu. Přidalo se do něj další koření. Evropské i asijské. Skořice, hřebíček,  pepř,  anýz, koriandr a tymián. A taky se dodaly rozinky, sezam,  mandle, arašídy,  česnek, cibule a rajčata. A staré tortilly na zahuštění.

Jak už to tak u okupačních národů bývá, vymysleli Španělé legendy, kterak mole stvořili sami. Dokonce i za pomoci zázraku. Domorodý původ a mistní bohy vynechali. Neboť hlavnim aktérem byla katolická církev.

První z nich vypráví,  jak místokrál Nového Španělska Juan Palafox (1600-1659) navštívil diecézi v Pueble. Všichni v místním klášteře kmitali, aby ho uctili. Kuchař bratr Pascual se v rámci všeobecného chaosu rozčílil na spolubratry kvůli nepořádku. Na kuchyňském stole bylo rozházeno různé koření, rajčata, papriky, zbytky placek, kousky čokolády, cibule a česnek. Pascual všechno smetl do mísy a utíkal s tím do spíže. Když běžel kolem obrovslého hrnce, kde se dusil krocan, zakopl.  A všechno z jeho mísy rázem katapultovalo přímo do kotle s budoucím slavnostním chodem. Nastalo zděšení. Když ale mniši ochutnali, bylo to dobré! Tortilly se rozvařily, a tak otce Pascuala ještě napadlo vzniklou omáčku upravit v "hmoždíři" molcajete a propasírovat. Slavná omáčka byla na světě a místokrál byl nadšený...

Bay

MOLCAJETE (AI)

Druhá pověst je ještě "lepší". Je také z Puebly a z kláštera,  ale ženského. V konventu Svaté Rosy se také v šestnáctém století jednoho dne panikařilo. Kvůli arcibiskupovi. Klášter byl chudý a sestry si zoufaly, čím by hodnostáře uctily. Usilovně se proto modlily. A zjevil se jim anděl s receptem na omáčku, která "nastaví" zbytky uvařeného krocana v kastrólu. Sestry tak učinily a arcibiskup jásal. Když se zeptal, co jto vlastně jedl, sestry odpověděly "molé", což lze přeložit jako "rozemletá smíchanina". A bylo to. Já jen trochu přemýšlím nad tím andělem. Možná měl barevné peří,  podobal se hadu a představil se jeptiškám jako Quétzalcoatl...

Bay

QUÉTZALCOATL A MOLE (AI)

Nejen z pověstí je jasné,  že mole prapůvodně patřilo ke krůtímu masu. U Aztéků byl krocan "guajolote" a někde se mu tak v Mexiku říká dodnes. Šlo totiž o nejdostupnější maso, jelikož běhalo a litalo všude kolem. Neboť krocan si - slovy klasika -  nedovoluje pocházet z Rychnova nad Kněžnou,  alébrž z Mexika...

Bay

GUAJOLOTE A MOLCAJETE - Tady se AI doslova předvedla. Přesné pokyny dostala ve španělštině (stejně jako u všech dalších obrázků) a do puntíku je splnila. Trvalo to skoro pět minut, ale zvládla i předkolumbovskou aztéckou malbu!

Miluju mole. V Mexiku jsem ho kdysi uvařila místním přátelům jako překvapení. Prošla jsem. Prý jak od maminky z Puebly. Ve zmíněném městě je totiž mole nejlepší, nejchutnější a nejrafinovanější. Rafinované skutečně je. Až tak, že je kompatibilní s českou kuchyní. Objev učinil můj mexický známý, který se do Prahy přiženil. Kdepak rýže nebo tortilly..! Ignacio už léta servíruje mole jedině s houskovými knedlíky!

Bay

(AI)

U nás v Čechách jsem tenhle hit nikdy nevařila. Problém byly sušené papriky. Kdysi jsem si je ale přivezla,  abych s aztéckou manou nebeskou mohla seznámit kámoše a rodinu. Než jsem se k vaření dostala, moje mexické zásoby objevili ve špajzu čeští domorodí potravinoví moli. Prožrali se krabicí i celofánem. Debužírovali na paprikové exotice tak usilovně, že jsme pojali podezření, zda nejde o nepoznaná afrodiziaka. Příšery, létající nám bytem jako kormoráni, se strašlivě rozmnožily. Následovalo cídění špajzu, chemické vraždění a konec gastroplánů.

Takže jen pro info, co jsem si dovezla a za dva měsíce polosežrané vyhodila: CHILE: chipotle, ancho, pasilla a mulato. Chile = paprika. Dále nepřekládám, české názvy asi stejně neexistují...

Doba postoupila a já nedávno zjistila, že bych se do mole mohla klidně pustit. Veškeré potřebné ingredience jsou už v naší domovině k dostání. Domorodá čokoláda taky. Papriky se buď dovážejí, nebo se tu dokonce pěstují a prodávají je české firmy.

Nu, já sice ráda vařím, ale občas jsem kůže líná. Proč shánět, loupat, sekat, dusit, míchat, mlít a mixovat, když se tu prodává originální mexický polotovar úžasné chuti? A tak v poslední době jedu zásadně v něm. Jen se přidá vývar, promíchá, provaří a je to. Jak od mexické mástršéfky...

TAKŽE HOTOVO:

Bay

Tohle není AI. Ta by možná zprostředkovala i tu vůni. Vše na talíři je identifikovatelné. Jen upřesňuji ony zelené francličky na rýži - jde o "nopalitos" - na proužky nakrájenou a naloženou opuncii/nopál. (Fotografie: Šárka Bayerová)

A teď už se jenom loučím s pozdravem VIVA MOLE!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladislava Dejmková
Šárko, trochu jsem hledala na internetu, kde by se dal ten “základ” pro mole koupit, abych to vyzkoušela. Krůtí maso máme rádi v různých úpravách. Ale sežene se asi jen ve speciálních prodejnách s mexickými “výrobky”. Tak snad až na ni narazím.
Ingrid Hřebíčková
Já jsem před lety navštívila ve Vršovicích mexickou restauraci. Dala jsem si něco pálivého, už nevím, co to bylo, ale myslela jsem, že shořím. Jiný kraj, jiný mrav.
Michaela Přibová
Šárko, mně bys to musela napsat i kolik množství, na váhu apod. Když do vývaru dáš tu koupenou omáčku / kde kupuješ?/ a doplnit gramáš. To víš, pro mě je to "španělská vesnice". Ale i tak díky. Početla jsem si.
Šárka Bayerová
Míšo, zřejmě jsi "recept" přehlédla... :-)
Michaela Přibová
Zajímavé. Škoda, žes nenapsala i recept. Pro mě je to naprosto neznámé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Návštěvnická sezóna hradů a zámků odstartovala. Vědomostní kvíz tohoto týdne prověří, jak dobře české hrady a zámky znáte.