Paní Jana (68): „Řekli mi, že chrání moje peníze.“ Proč podvodníkům často uvěří i rozumní lidé?
FOTO: Vygenerováno pomocí Chat GPT

Paní Jana (68): „Řekli mi, že chrání moje peníze.“ Proč podvodníkům často uvěří i rozumní lidé?

5. 4. 2026

„Byli velmi slušní. Mluvili klidně, všechno vysvětlovali. Vůbec mě nenapadlo, že je to podvod.“ Tak popisuje svou zkušenost paní Jana (68 let) z Olomouce. Během odpoledne přišla o více než 300 tisíc korun. 

Ne proto, že by byla neopatrná, ale proto, že kybernetoví šmejdi dnes pracují úplně jinak než dřív. Jejich podvody jsou sofistikovanější, nejen technicky dokonalejší, ale i propracovanější z hlediska práce s psychikou. Podle Policie ČR jdou škody způsobené tzv. vishingem – tedy podvody po telefonu – do stovek milionů korun ročně. A počet případů roste. Právě lidé nad šedesát let patří k nejčastějším obětem podvodného jednání.

Příběh, který se opakuje po celé republice

Paní Jana obdržela telefonát krátce po poledni. Volající se představil jako pracovník banky a sdělil jí, že někdo právě žádá o úvěr na její jméno. Mluvil plynule česky a vystupoval profesionálně. Řekl jí, že situaci musí řešit okamžitě, jinak hrozí, že o peníze přijde. Během několika minut přišel druhý telefonát. Tentokrát od „policie“. Muž na druhé straně potvrdil, že jde o organizovaný podvod a že banka spolupracuje s policií.

„To mě přesvědčilo,“ říká dnes paní Jana. „Měla jsem pocit, že jsem v bezpečí, že musím postupovat tak, jak mi policista po telefonu radí.“

Následoval pokyn převést peníze na tzv. bezpečný účet, kde budou dočasně chráněny. Do večera byly pryč.

Co se změnilo: podvod jako dobře sehrané divadlo

Dnešní podvody už nejsou o jedné lži. Jsou to scénáře. Podvodníci často pracují ve skupinách. Jeden hraje bankéře, druhý policistu. Navazují na sebe tak, aby příběh působil věrohodně. Často používají reálná jména institucí a dokážou reagovat na otázky. Navíc využívají technologii, která umožňuje zobrazit na telefonu skutečné číslo banky nebo úřadu. Člověk má pak pocit, že hovor opravdu přichází z důvěryhodného zdroje.

Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost právě kombinace techniky a psychologie způsobuje, že podvodům podlehnou i lidé, kteří by dříve nic podobného neudělali. Policie i banky upozorňují, že nejde o jednotlivé případy. Jen některé banky evidují desítky až stovky pokusů týdně.

Ztráty jednotlivců se běžně pohybují od desítek tisíc až po statisíce korun. Výjimkou nejsou ani milionové částky. Zásadní problém je, že peníze často odcházejí do zahraničí nebo přes více účtů, takže jejich návrat je velmi složitý či spíše nemožný.

Nové triky: nejde jen o telefon

Kromě samotných hovorů se v Česku šíří i další metody. Někteří lidé jsou po telefonu navedeni, aby si nainstalovali aplikaci do mobilu nebo počítače. Pod záminkou „zabezpečení účtu“ tak podvodník získá přístup k zařízení. Jindy volající žádá, aby mu člověk přečetl kód z SMS. Ve skutečnosti jde o potvrzení platby. Objevují se i případy, kdy podvodník přiměje oběť vybrat hotovost a předat ji „zaměstnanci banky“, který si pro ni přijede. To už není jen internetový podvod. To je organizovaná kriminalita.

Co skutečně funguje jako ochrana

Zkušenosti policie i bank ukazují, že nejúčinnější obrana je překvapivě jednoduchá – ale musí se dodržet důsledně. Jakmile se v hovoru objeví peníze, převod nebo přístup k účtu, je potřeba hovor ukončit. Ne vysvětlovat, ne argumentovat. Prostě zavěsit. Teprve potom má smysl situaci ověřovat – ideálně tak, že člověk sám zavolá do banky na oficiální číslo. Důležité je také nikdy nedělat žádné operace pod telefonickým vedením. Pokud vám někdo říká, co máte klikat nebo kam posílat peníze, nejde o pomoc, ale o manipulaci. A pokud vás někdo nutí jednat rychle, je to téměř vždy varovný signál.

V případě, že člověk podvodníkům naletí, rozhodují minuty. Banky dokážou některé transakce zastavit, ale jen pokud se to řeší okamžitě. Proto je potřeba ihned volat do banky a situaci popsat. Zároveň je důležité kontaktovat policii. Ne kvůli „formalitám“, ale proto, že každé oznámení pomáhá odhalovat širší skupiny pachatelů.

Policie opakovaně zdůrazňuje, že oběti těchto podvodů nejsou hloupé ani nezodpovědné. Jsou to lidé, kteří se ocitli v dobře připravené situaci. Paní Jana to dnes říká jednoduše: „Kdyby mi někdo řekl, ať pošlu peníze cizímu člověku, nikdy to neudělám. Ale oni to podali tak, že jsem měla pocit, že chráním sama sebe.“ A právě to je důvod, proč je důležité o těchto případech opakovaně mluvit.

V dnešní době už nestačí říkat „buďte opatrní“. Podvodníci jsou často o krok napřed. Ale jedno pravidlo platí stále: Pokud jste hovor nezačali vy, nikdy přes něj neřešte své peníze. To je jednoduchá věta, která může rozhodnout o tom, jestli o úspory přijdete, nebo ne.

Zdroj: Policie ČR 

Nenaletím! peníze podvody šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dušan Brabec
Zatím jsem vždy útoky podvodníků a šmejdů odrazil. Až před týdnem jsem to neuhlídal. Na mail mně přišla zásilka služby Úschovna s fotkami. Sice od neznámé adresátky, ale zrovna jsem měli různé třídní srazy i srazy z bývalých zaměstnání, a ženy se rozvádějí, znovu vdávají... tak jsem zásilku zkusil otevřít. Nepovedlo se, ale do mé mailové schránky vtrhl vichr různých zpráv, nabídek atd. atd. A psali mně zase jiní, mně neznámí adresáti, že jim ode mne dochází do mailů zásilka služby Úschovna. Tak jsem musel za pomoci podpory Seznamu provést nápravu a změnit heslo... a je pokoj. Ale postupy podvodníků a šmejdů jsou i díky AI stále sofistikovanější!
Milan Pepo
Není dne, aby na internetu nebyly zveřejněny podobné případy. A není dne, aby nebylo vysvětlováno jak podvody vypadají a jak se jim bránit nebo předcházet. Těch lidí mi není vůbec líto. Budu se opakovat. Podobným lidem by neměla pomáhat policie, ale psychiatři.
Elena Valeriánová
Říká se, že opakování je matka moudrosti. V těchto případech jde spíše o mlácení prázdné slámy a nebo házení perlí ... A není tak úplně pravda, že naletí pouze senior, tyto případy se týkají i ročníků daleko mladších. A některé případy jsou těžko uvěřitelné, ale bohužel stávají se.
Olga Škopánová
Vždy bychom měli mít na paměti, že banka nikdy po klientech nežádá ochranu jejich peněz to je úkolem banky a pokud banka vyhodnotí situaci jako rizikovou reaguje sama a okamžitě bez součinnosti klienta (osobní zkušenost).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Návštěvnická sezóna hradů a zámků odstartovala. Vědomostní kvíz tohoto týdne prověří, jak dobře české hrady a zámky znáte.