O tom, jak najít fotografické štěstí kolem komína
Všechny fotografie: Alena Tollarová

O tom, jak najít fotografické štěstí kolem komína

25. 3. 2026

Procházkám v okolí bydliště se tak nějak zvyklostně říká "jdu se projít kolem komína". Logiku to má - žijeme ve střední Evropě, kde se střídají roční období a topit je potřeba. Není ohně bez kouře a ten doma mít nechceme. K jeho odvedení vymysleli naši předci komíny, čníci nad domy.

I náš osmipatrový dům má komín, lépe řečeno k domu je přilepená kotelna s komínem. V sedmdesátých letech se tu totiž topilo topným olejem. Dávno k nám proudí teplo dálkovým teplovodem, komín ale stojí dál. Tím pádem můžu podnikat vycházky kolem komína. Mohlo by se zdát, že chodit kolem komína s foťákem na krku je nuda. Někdy si myslím, že lidi, kteří mě vidí, si myslí, že jsem blázen. Mají pravdu. ☺

Kdysi v dětství jsem dostala foťáček zn. Corina, vyrobený v NDR. Byl ještě na film s 12 políčky. Pár filmů jsem vypotřebovala, ale fotografování se mou vášní na mnoho let nestalo.

Dodnes netuším, proč mě k padesátým narozeninám manžel obdaroval digitálním fotoaparátem. Ty byly tenkrát snad ještě pomalu v plenkách a ten můj zn. UMAX oplýval celými 2 mpx. Pamatuji si, jak jsem jezdila na kole po okolí a zkoušela svoje první fotografické krůčky. Na fotky se nedalo moc dívat a nějak je upravovat jsem neuměla vůbec. Každopádně přišel čas, kdy jsem se začala na svět dívat jinak než dřív. Poslední slovo řekl můj UMAX při návratu z dovolené v Alpách na hradě Burghausen, na německo-rakouských hranicích řekl schluß a odebral se do věčných lovišť. Byl tenkrát ke konci záruky a vrácené peníze jsem hned použila na nákup dalšího, o fous lepšího digitálku. Vystřídala jsem jich od té doby několik a dočista jim propadla. A musím přiznat, že má vášeň se rozjela hlavně poté, co jsem objevila tento portál pro seniory, naše íčko. Dá se říct, že díky němu fotím všechno co stojí i co se hýbe. To druhé raději než to první. Už dávno nechci foťák bez hledáčku a jakmile jsem se jednou podívala zásluhou možnosti přiblížení dál a viděla v hledáčku to, co pouhým okem vůbec nevidím, byla jsem ztracená.

Ale abych se vrátila k procházkám kolem komína.
I na obyčejném sídlišti na kraji města a v jeho nejbližším okolí je toho k fotolovu dost. Nejsem žádná fotografka, jen babka, kterou nebaví sedět za pecí, a tak se s foťákem na krku toulá po okolí a prožívá fotografické štěstí. Někdy se fotolov nepodaří, ale tak to prostě chodí. Zato když jsem se 1. března vracela doslova k našemu komínu a viděla na něm poštolku, vytáhla jsem rychle už schovaný foťák z batohu. V hledáčku jsem uviděla, že ve výšce není poštolka jedna, ale rovnou dvě. Cvakala jsem a pojednou spatřila v mezeře mezi domy vycházející měsíc. Okamžitě jsem zkusila "napíchnout" ho na anténu nebo hromosvod, zkrátka tu vysokou tyč na domě. A tu jsem strnula, protože do záběru mi vletěla jedna z poštolek z komína. Dech se zrychlil závratnou rychlostí, což pro držení foťáku není vůbec žádoucí. Nicméně jsem se snažila nacvakat pár fotek s poštolkou a měsícem. A tomu říkám fotografické štěstí.

Všechny fotografie jsem pořídila v období letošního roku fotoaparátem Panasonic Lumix DSC-FZ 82. Některé jsou poněkud upravené v editoru Zoner, série poštolky s měsícem je záměrně ponechaná v syrovém stavu.

fotografování města a obce příroda
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Jedna z nejkrásnějších fotografií, které jsem na i60 viděla.
Miloslava Richterová
To nemá chybu, moc povedené ! Pěkné počtení o fotografování a jak se to dělá, jste borec :-)
Iva Bendová
Ali - jsi pro mě fotolovec Pampalini :-) V tom nejlepším slova smyslu! Děkuji.. a těším se na další úlovky! :-)
Elena Valeriánová
Poštolka na měsíci nám jasně ukazuje, co je pro fotografa štěstí. Není to sebelepší fotka nebo spíše obrázek vytvořený AI, ale pěkně vyčíhaný okamžik. Cítím to vzrušení, někdy fotograf přestane dýchat a jindy se zadýchá napětím. Aleno, hezké vyznání a krásné fotky. Není důležité čím fotíme, ale důležité je, že nám fotografování přináší radost a pocit naplnění.
Mirek Hahn
Mě se moc líbí poštolka na satelitní anténě.... :-)
Irena Mertová
Aleno, hezky jsi to napsala a vyfotila... A ten fotoaparát, ani není moc drahý... chvíli mne teď lákal díky článku, ale pak jsem si uvědomila, že pro mne by nebyl, moc toho nenachodím, překáží mi navíc hůlky, k mojí radosti mi stačí mé malé kompaktíky a mobil. Tak přeji hodně dalších super úlovků. Moc sympatičtí jsou mi zajíci! :-)
Dana Kolářová
Aleno, nenech se otrávit. Každý fotograf ví co je fotografické štěstí protože je fotograf. Někdy přijde nečekaně, někdy se musí vyčekat. A kdo o tom pochybuje, není fotograf. A mnozí íčkaři byli svědky tvého foto štěstí osobně. Těším se na další krásné snímky.
Alena Švancarová
Jsem neznalá věcí,nikdy jsem se o focení nijak nezajímala,ale ráda si tady fotky prohlížím.Alenko,Vaše snímky jsou moc hezké.Jste náhodou šikovná fotografka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Ohlednutí za právě skončenou olympiádou. To je téma vědomostního kvízu tohoto týdne.