O lodích a lodičkách
Ilustrační foto: Pixabay

O lodích a lodičkách

12. 4. 2026

Právě tak jako mě okouzlují nádraží, nádražíčka, vlaky a vláčky, zrovna tak, ale o něco méně často, bývám uchvácena přístavy, kotvišti a loděnicemi.

Na žádný výlet lodí, lodičkou, parníkem či jen malým parníčkem nikdy jen tak nezapomenu.

Ať už to byly české nebo slovenské řeky, jezera, rybníky, přehrady, nebo i několik moří směrem k severu i k jihu.

Lodě a vlaky mi voní dálkami, přivozují rozechvění někde v abdominální i srdeční krajině, hlavně při očekávání příjemného narušení všedního každodenního běhu života, a to přislíbenými pastvinami pro oči a povznášedly ducha do prostoru.

Každá, každičká jízda i plavba mě – nezávisle na věku – nesmírně obohatila, pohoupala duši v peří a zalila ji sluncem pohody.

Ta nejvzácnější, nejhřejivější a srdci nejdražší vzpomínka však patří k malé strouze za jednou středočeskou vesničkou, kde jsem prožívala první roky po narození.

Lodička byla z kůry a vydlabal ji pro mě a pouštěl se mnou můj táta, co už není třicet let mezi námi, a co mu nemohu povědět, jak se mi časem dobrým směrem otočila kola osudu.

"Loď je nejbezpečnější v přístavu, ale kvůli tomu se lodě nestavějí." Paulo Coelho 

hobby zábava
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Jani, tak to mám u většiny niterných příspěvků - asociace na osobní prožitky ve vzpomínkách. Podle reakcí v diskuzích to tak je u nejednoho čtenáře. Mám toto sdílení moc ráda, děkuji :-)
Jana Šenbergerová
Ivo, tak jsem se zasnila a uvědomila si, že jsme všichni na jedné lodi plující oceánem života. Ve vzpomínkách jsem také našla pár lodí a lodiček na klidných vodách řek, přehrad, jezer a moří. Nejméně příjemná byla výletní plavba na rozbouřeném Baltu, posvátnou hrůzu jsem cítila v malé loďce s vesly na klidné hladině hlubokého jezera Rica na Kavkazu. Díky za milé vyznání, které mě přimělo ke vzpomínání.
Iva Bendová
Martino, děkuji za připojené vzpomínky, úplně to vidím :-)
Martina Růžičková
K lodím a všemu kolem nich chovám taky značnou náklonnost. Možná je to tím, že jsem se narodila na pražském ostrově Štvanice. Jako malou mě brával děda k řece pozorovat parníky a hlavně remorkéry, které tehdy tlačily lodi s náklady písku nebo uhlí. Celý život bydlím blízko Holešovického přístavu. Dnes už slouží hlavně jako útulek pro staré, rezavé šífy, které tam chodím s oblibou fotit.
Iva Bendová
Věrko - ani nevím, kde jsem to spojení "slunce v duši - duši v peří" pochytila, mám ho zažité už velmi dlouho. Jedním slovem je to prostě "pohoda," tak nějak vymazleněji řečená :-) Přítel byl jistě fajn člověk.
Věra Ježková
Ivo, „duši v peří“ – to říkával můj přítel, od nikoho jiného jsem to neslyšela. :-)
Dana Puchalská
Lodě... To je krása a moje ❤️ záležitost.... Ať jsou malé nebo velké ,na řece či na moři.... P. S. Lodičky z borového dřeva jsme snad vyřezávali všichni. A čekali,jestli popluje nebo půjde ke dnu.
Iva Bendová
Děkuji za sdílení, vážení a milí :-) Také mi teď, jako vám, vyskakují v paměti různé plavební zážitky. Např. i krátká plavba, akorát tak na kávu se zákuskem v ceně lodního lístku, z Poděbrad do Nymburka a zpět, protože to tam mám od dětství moc ráda. Nějak se mi v hlavě množí retro...
Anna Potůčková
Lodě, loďky, lodičky se mě také líbí. Velkými loděmi jsem se nikdy neplavila, u žádného moře ani nikdy nebyla. Ale plavila jsem se v Bratislavě po Dunaji ve svém mládí a tu plavbu mám stále v hlavě. Zejména pak když jsme se plavili pod mostem, který je dominantou Bratislavy. Mám za sebou také plavbu na Punkvě, nebo plavbu v Lednici a to hned dvakrát - vloni a předloni.
Blanka Lazarová
Lodě, loďky, lodičky ... ano, mám pro ně slabost. Jen nemusím ty velké zaoceánské parníky, co vypadají jako plující paneláky. A z kůry stromů jsem taky ráda vyřezávala. Ivo, díky za vzpomínku. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Vědomostní kvíz tohoto týdne bude hodně těžký. Tento typ otázek ze Základů společenských věd se objevuje u zkoušek na vysoké školy. Tak schválně, uspěli byste?