Velikonoční ozvěny
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Velikonoční ozvěny

12. 4. 2026

Když jarní květinky září a sluníčko také, tak nám překrásná příroda svou náruč otevírá dokořán...

Velikonoce jsou už za námi a já jsem si až dnes udělala trochu výlet autobusem. Chtěla jsem se skutečně víc pokochat krásou přírody. A je se na co dívat.

U domečků září narcisky, tulipány, fialky, sedmikrásky, sněženky už odkvetly, vykukuje už i medvědí česnek. Všude také oslńuje svou krásou zlatý déšť, magnolie, na mnoha stráních se chlubí svojí bělostnou nádherou trnkové keře. Bohužel, rozkvetly už i meruňky, u kterých nikdo neví, zda odolají ranním mrazíkům...

A jak tak jedu autobusem a dívám se z okna, vidím na mnoha vesničkách stále hezkou a pestrou velikonoční výzdobu, s kterou se mnozí velmi rádi potěší a také ji obdivují. Někde je plno vajíček uvázaných venku na větvičkách keřů před rodinnými domky, jinde jsou vyzdobena vajíčkami i okna budov.

Nedávno jsme měli v Klubu seniorů zajímavou přednášku na téma: Československá kinematografie počátkem 40. let minulého století. Viděli jsme i ukázky některých filmů - Hotel Modrá hvězda, Pohádka máje, Řeka čaruje, Prstýnek a jiné podobné.

V těchto filmech nás starší určitě nejvíc fascinuje hlavně krásná, čistá, téměř neposkvrněná příroda, procítěné mezilidské vztahy a větší soudržnost lidí. Všechny tyto filmy byly natáčeny ve válce a přesto dokázaly diváky úplně uchvátit. Dnes žijeme většinou v blahobytu a tím se snad i víc snižuje ta potřeba větší lidské pospolitosti...

A právě proto, když cestuji teď po Velikonocích těmi maličkými vesničkami a vidím, co dokáží lidé nezištně vytvořit za ozdoby na Velikonoce, tak mám velikou radost. Oni to nedělají jen pro sebe, ale pro celou vesnici a i pro ty ostatní, kteří jimi jen projíždějí. Fotografií nemám moc, protože ty, které jsem fotila jen z okna autobusu nejsou kvalitní. Ale když někde uvidím něco velmi zajímavého, tak ihned vysednu, vytáhnu svůj starý fotoaparát a jedu dál až dalším autobusem.

Ale o ty nádherné dnešní pohledy bych se s vámi chtěla velmi ráda podělit.  ♥

města a obce příroda Velikonoce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Marie, hezky napsané, jsem ráda, že tyto svátky jsou pryč. Fotky jsou taky zajímavé. Tak se mějte hezky a třeba se někde potkáme.
Iva Bendová
Cítím se moc hezky, když čtu Vaše řádky, paní Marie, děkuji :-)
Daniela Řeřichová
Milá paní Marie, také velmi ráda pozoruji krajinu a vesničky při cestách autobusem. Je to přesně tak, jak píšete – lidé zdobí své příbytky nejen pro sebe, ale také proto, aby dělali radost druhým. Měli jsme donedávna chalupu a byl to krásný pohled na parapety i předzahrádky. Díky za hezké fotečky.
Dana Puchalská
Maruško děkuju za hezký článek. Ano, některé staré filmy stojí ještě nyní za zhlédnutí.
Jan Zelenka
Také mám rád tyto uvedené starší filmy. Ukazují nám jiný svět.
Alena Velková
Moc hezké fotografie.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Návštěvnická sezóna hradů a zámků odstartovala. Vědomostní kvíz tohoto týdne prověří, jak dobře české hrady a zámky znáte.