Zájezd do Mikulova
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Zájezd do Mikulova

23. 4. 2026

Minulá sobota byla nádherně slunečná a také teplá. A já jsem se v tomto krásném dubnovém dni zúčastnila autobusového zájezdu do historického města Mikulov. A kdo tento zájezd připravil? Město Boskovice ho v rámci rodinné politiky nabídlo seniorům. 

Naším prvním cílem měla být už dříve opravená synagoga. Má barokní podobu a vznikla kolem roku 1720. Jenže právě v tyto dny probíhaly v celém historickém městě kulturní akce. Ano, byly zde třídenní oslavy "Dnů židovské kultury".

Takže jsme se o její historii dozvěděli od naší výborné průvodkyně a mohli jsme navštívit Dietrichsteinskou hrobku s kaplí sv. Anny. Tato munumentální rodinná hrobka na mikulovském náměstí patří k symbolům města pod Svatým Kopečkem, který je přírodní rezervací. Na svazích se vyskytují drobné izolované skály a krasové tvary. Stepní plochy zarůstají teplomilnými rostlinami.

Svatý kopeček má krásnou bílou barokní kapli Sv. Šebestiána, od které je vidět rozkvetlý Mikulov. Také celé krásné okolí v květech a samozřejmě i kousek Rakouska. Je to jeden z kopců Pálavských vrchů s množstvím chráněných rostlin i teplomilného hmyzu. Naučná stezka k této dominantně města je velmi strmá a má mimo křížovou cestu i mnoho dalších zajímavostí.

V Mikulově jsme také navštívili jeden z nejmalebnějších moravských zámků v krajině Pálavy. Je viditelný už z dálky...

Komentované prohlídkové trasy jsou rozmanité a my jsme byli naším okruhem nadšeni. Přiblížil nám minulost zámku a viděli jsme i velmi krásné sály a z terasy i nádherné výhledy na město, které bylo celé v jarních květech.

Ale chci se vrátit do minulosti před více než 20 roky - byla jsem zde tehdy také se zájezdem. Tehdy se nás ujal P. Stanislav Krátký, který nám ukázal ve městě nejvýznamnější církevní stavby a dal nám hodně myšlenek k zamyšlení, jak vychovávat sebe a děti. Říkal: "Děti by na vše, co po nich chtějí rodiče nebo prarodiče, měly říkat - ano. Jenže to ano by mělo být takové: Ano a rád i když je to těžké... Měli bychom vychovávat děti k tomu, aby mohly říkat - Babičko, splnil jsem úkol, co si ještě přeješ a ne co za to..." A na závěr působivé promluvy říká: "Celkem 12 důležitých slov pro celý život si má každý zapamatovat. Jsou to láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, shovívavost, tichost, věrnost, skromnost, zdrženlivost a čistota. A byl by ráj na zemi..."    

Jeho působivá slova jsou určitě aktuální i v dnešní době  ♥

aktivní senioři cestování města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Moc hezké město, které neznám. Poslední slova článku jsou úžasná.
Marie Seitlová
Maruško, děkuji za pěkný článek z Mikulova. Zavzpomínali jsem na mou návštěvu před 3 roky, na krásný pohled na město z Kopečku, na muzeum. Akorát hrobka byla zavřená.
Marie Ženatová
Milá Alenko, moc a moc děkuji... ♥
Alena Tollarová
Maruško, co dodat? Děkuji za popis vašeho krásného zájezdu, fotografie i závěrečná slova. Kdyby se jimi řidili všichni, to bychom měli na světě krásně ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Jaké je "aprílové počasí" asi víte. Ale vyznáte se více v meteorologii? Tak to uvidíme, vaše znalosti na téma "počasí" otestuje vědomostní kvíz tohoto týdne.