Zvláštní tvář jara
Úvodní obrázek Pixabay, fotografie v textu Jan Zelenka

Zvláštní tvář jara

26. 4. 2026

Když se podívám na kalendář, který mám v pracovně přímo před očima, vidím jarní dny. Když se podívám ven z otevřeného okna, vidím a cítím něco úplně jiného. Přestože slunce právě teď svítí, ovane mě studený vítr, stromy jsou šedivé a bez listí, dětská hřiště prázdná a ptáci a hmyz zmizeli bůhví kam. Je kupodivu konec března a pozůstatky zimy se tvrdošíjně drží v ovzduší. A výhled podle meteorologů není moc dobrý.

Toto nepříjemné klima má i dopad na moji náladu. Kdo mě zná, tak ví, že jsem silně teplomilný člověk. A s přibývajícími léty se tento vztah ještě vyostřuje. Za mlada mi to bylo jedno. Jako děti jsme bruslili na Vltavě, která ještě zamrzala, a sáňkovali jsme na svahu pod Bažantnicí, později jsem si užíval zimních radostí s dětmi. Ale nyní, když se k přibývajícímu věku přidružily nepříjemné zdravotní potíže, teplé počasí a slunce mi chybí stále víc a víc.

Mám jaro moc rád, protože po zimě přináší novou energii. Škoda jen, že se ten příliv nové energie neprojevuje pozitivněji na mém zdraví. Na psychice a životním optimismu zaplaťpánbůh ano. Snad jaro přijde konečně ve své plné síle a odežene ty současně nepříjemné zbytky zimy.

Je ovšem zajímavé, že i přes svůj, jednoznačně pozitivní, vztah k jaru musím konstatovat, že většina toho důležitého a příjemného pro můj život se udála na podzim. Když pominu dávné podzimní skoro noční radovánky s mladičkou přítelkyní na plzeňském Lochotíně a podzimní procházky a randění v pražských parcích, přeskočím dlouhou řadu let a jsem najednou v  neobyčejně příjemném podzimním klimatu oblíbeného Středomoří. Ale o tom jsem už několikrát psal ve svých cestopisech, nebudu se proto opakovat.

Jaro a podzim. Dvě rozdílná roční období. A obě v sobě skrývají mnoho příjemného. Na jaře ještě není letní horko, zima zvolna odchází, příroda se pomalu probouzí a tvář krajiny se výrazně mnění. Podzim zase mírní letní horka a procházky podzimní krajinou přináší, alespoň mně, do duše až melancholické nálady a krásné vzpomínky na naše podzimní putování Středozemím.

Průběh roku nám přináší jevy a okolnosti příjemné a občas i nepříjemné a ty se s železnou pravidelností občas vynořují, aby nás utvrdily v našich preferencích, které máme uložené hluboko v podvědomí. Jaro a podzim. Dvě tváře života, které si stále rád užívám.

Litoměřice

glosa počasí příroda
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Děvčata, děkuji vám za milé komentáře.
Michaela Přibová
Honzo, děkuji za článek. Nás také budí slunce a když otevřeme okna a slyšíme zpěv ptáčků, tak ani nejde se neradovat z přírody. Užívej si jara a života, těším se na další tvůj článek z tvého života.
Věra Ježková
Jendo, tak si užívej. Už bude tepleji. Mně jaro novou energii nepřináší. Když mi ráno svítí slunce na postel, nejraději bych si přetáhla deku přes hlavu a nevstala.
Naděžda Špásová
Jendo, hezky napsané, taky jsme rádi, že se příroda umoudřila, snažíme se toho využít dokud to jde. Měj se hezky a užívej si života. :-)
Alena Velková
Březen jestě nestál za nic, ale duben jsem už vzala na milost :-)
Soňa Prachfeldová
Ano, jsou to rozmary přírody, přes velmi chladné až mrazivé noci všechno kvete, slunce hřeje a příroda je úžasná. Honzo, hezké jaro ti přeji.
Alena Tollarová
Honzo, čas trhnul oponou a teď už je příroda rozkvetlá, stromy se žlutí, pole jsou zelená a dokonce už ostře žlutá. Jaro je tady v plné síle. A tu přeji i Tobě :)
Miloslava Richterová
Dle naší zahrádky je jaro tak akorát, kvetou stromy a keře, začínají kvést jahody a kytičky si předávají štafetu jedna druhé, se všemi aktivitami ani nestíhám, co potřebuji udělat :-) Jen trpělivost a díky za článek :-)
Jana Šenbergerová
Letošní jaro má skutečně zvláštní tvář. Slunné, suché, větrné a nevlídně studené. Přesto se mu nedá upřít půvab rašení, pučení a vzniku nového života. Ať i vám vnese do života energii a radost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.