Když se splaší...
Foto: Elena Valeriánová

Když se splaší...

10. 5. 2026

Tento můj krátký příspěvek má trochu zvláštní název, tak trochu nedotáhnutý, ale začnu pěkně od začátku, abyste zažili trošičku toho detektivního napětí.

Na dnes jsem byla domluvena se svojí nejlepší kamarádkou, že si k nim přijdu pro přísady. Její muž je totiž zahradník nebo spíše zahrádkář par excellence, jeho zahrada a hlavně úroda je ohromující. Má štěstí, není na to sám. Miluška opečovává kytičky a Jožka zeleninu. Někdy si to prohodí a zahrada je jedna radost. Samozřejmě se za tou úrodou a krásou skrývá pořádná dřina, však to znáte všichni, kteří jste hrdými majiteli zahrad nebo zahrádek. Všechny sazenice – zeleninu, kytky – si Jožka vypěstuje ze semínek a má toho vždy více než moc. A co myslíte? Přebytek dá k otevřené bráně a lidé si je mohou rozebrat, okurky, salát, papriky, rajčata, dýně, kytky a nic za to nechce. Radost mu udělají vrácené plastové květináče.

Já si k nim pro přísady už více let chodím taky. Alespoň pro ten základ. Teď toho moc nepotřebuji, zahrada po povodni a s přibývajícími léty na mém hřbetě je daleko skromnější než dřív, ale úplně ladem ji přece nenechám.

Vezmu kolo a jedu si pro to zelené potěšení. Cestou se musím ještě zastavit v knihovně a na obecním úřadě. Chci dát kolo do stojanu, ale ten je plný jiných železných ořů. Postavím ho k vývěsce a prásk, kolo spadlo až to zadunělo a já leknutím nadskočila. Z košíku vyletěl batůžek s fotoaparátem, naštěstí spadl do trávy. Připoutám kolo k jakési železné tyčce a jdu si vyřídit, co potřebuji.

Odemknu kolo, potvoru elektrickou, zapnu baterii, navolím rychlost tři a chci šlápnout do pedálů a zjistím, že mám spadlý řetěz. No nazdar, co teď, jsem přesně v půli cesty. Mám se vrátit, ale kdo mi doma ten řetěz pomůže nasadit? Rozhodnu se, že půjdu pro ty přísady a kamarád Jožka mi kolo opraví. V tom mě napadne, že když pedály prošlápnu, možná řetěz naskočí. To byl ale nápad hodný technického antitalenta. Šlápnu, aniž bych si uvědomila, že mám zapnutou baterku.

Řeknu vám, KDYŽ SE SPLAŠÍ ELEKTRO KOLO je to pořádný tanec. Kolo se vzepjalo jako statný hřebec, doslova mi vylétlo z rukou, z košíku stejnou rychlostí vyletěl (už podruhé) batůžek s mobilem a hlavně fotoaparátem. Kolo i batůžek práskly o asfalt, odletěl kryt zadního světla z baterie a blikačka. Naštěstí nic nejelo. Jen škoda, že to nikdo nenatočil, to by bylo k popukání alespoň pro některé, ne tak pro mě.

Konec dobrý všechno dobré, sazenice mám, kolo chrastí (ale to od povodní pořád), ale jezdí a mobil s fotoaparátem, zdá se, taky ty pády přežily bez úhony.

cyklistika Můj příběh nehoda
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Eleno, ještě, že to dobře dopadlo.
Ingrid Hřebíčková
Paní Eleno, tady na vesnici nikdo nic nedá. Radši to vyhodí, než by druhému něco dali. Tady je těžké sehnat někoho na řezání dřeva. Polena si nasekáme se sestrou samy, po létu jsme " vorvaný jak třešně". Klobouk dolů před takovými přáteli. To bych z toho kola klidně spadla, hlavně takové přátele mít.
Dana Puchalská
No toto.. :-( nechtěla sis hrát na kaskadérku viď?
Alena Velková
Teda Elo, to bych zažít nechtěla...
Blanka Lazarová
Eleno, ještě, že to dobře dopadlo. Snad už se Ti to znovu nestane. :-) :-) :-)
Michaela Přibová
Vse dobře dopadlo. A skvělé je mít takové přátele. Takový Jožka je k nezaplacení.
Vladislava Dejmková
Uf, to jsem si oddechla.
Iva Bendová
Konec dobrý, všechno dobré :-) Ráda si skládám mozaiku z opravdového života. Děkuji, Eleno, za hezky popsané nahlédnutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Stárnutí. Všichni se mu snažíme čelit, ale nikdo mu nezabrání. Víte, co se děje s tělem během stárnutí? Odpovědi najdete v kvízu tohoto týdne.