O lodích a lodičkách
Ilustrační foto: Pixabay

O lodích a lodičkách

12. 4. 2026

Právě tak jako mě okouzlují nádraží, nádražíčka, vlaky a vláčky, zrovna tak, ale o něco méně často, bývám uchvácena přístavy, kotvišti a loděnicemi.

Na žádný výlet lodí, lodičkou, parníkem či jen malým parníčkem nikdy jen tak nezapomenu.

Ať už to byly české nebo slovenské řeky, jezera, rybníky, přehrady, nebo i několik moří směrem k severu i k jihu.

Lodě a vlaky mi voní dálkami, přivozují rozechvění někde v abdominální i srdeční krajině, hlavně při očekávání příjemného narušení všedního každodenního běhu života, a to přislíbenými pastvinami pro oči a povznášedly ducha do prostoru.

Každá, každičká jízda i plavba mě – nezávisle na věku – nesmírně obohatila, pohoupala duši v peří a zalila ji sluncem pohody.

Ta nejvzácnější, nejhřejivější a srdci nejdražší vzpomínka však patří k malé strouze za jednou středočeskou vesničkou, kde jsem prožívala první roky po narození.

Lodička byla z kůry a vydlabal ji pro mě a pouštěl se mnou můj táta, co už není třicet let mezi námi, a co mu nemohu povědět, jak se mi časem dobrým směrem otočila kola osudu.

"Loď je nejbezpečnější v přístavu, ale kvůli tomu se lodě nestavějí." Paulo Coelho 

hobby zábava
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mě vždy přitahovaly velké námořní přístavy, kde jsem mohla dlouze sledovat život v tak velkém přístavu, jaký jsem poprvé viděla v Roztoku v bývalé NDR, pak v Rjece v Jugoslavii nebo v ruské Soči. Výlet parníku na moři jsem absolvovala s radostí. Přitom bych ale nikdy nechtěla plout přes velké moře, např. do Ameriky. Tam bych se bála. Musím při plavbě vidět alespoň pomyslný břeh.
Daniela Řeřichová
Milá Ivo, mám to stejně. Nejen symbolicky, ale i fyzicky - nádraží a přístavy jsou mým celoživotním zdrojem inspirace, touhy a dobrodružství. :-)
Jan Zelenka
Ivo, mám stejnou zálibu v přístavech a lodičkách. Na našich středomořských cestách jsem si ji užil bohatě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Vědomostní kvíz tohoto týdne bude hodně těžký. Tento typ otázek ze Základů společenských věd se objevuje u zkoušek na vysoké školy. Tak schválně, uspěli byste?